Tomorrow Never Dies

2.0

Bond, gamle Bond


Han er tilbage. Den engelske elegantier og slipse-agent. OO7 som vi kender og husker ham. Alt er som det plejer, men er det også nok? Egentlig ikke. Det er tid til at gå på pension, hr. Bond.

Kære hr. Bond,
Jeg var inde og se Dem i Deres seneste film "Tomorrow Never Dies". Det var solidt arbejde. De reddede Jorden i sidste øjeblik, præcist som vi forventer det af Dem. De var kort sagt Dem selv, hr. Bond. Sådan skal det være, og der skal ikke lyde et pip af utilfredshed fra min side over Deres rutiner. Det er stadig så hyggeligt når De præsenterer Dem som Bond, James Bond. Bliv endelig ved med det. Vi herude på denne side af lærredet ved jo hvad vi vil have. Vi vil have det samme. Igen og igen. De er jo traditionernes mand, hr. Bond.

Få er som De omgærdet af tvingende forventninger. Det må have været et stort pres at leve op til, men det lykkedes, synes jeg. Som den udsøgte gentleman De er, holder De Dem for god til at chokere os. Der er noget roligt og forudsigeligt over Dem, som en gammel onkel. Hils endelig hr. Q, den snedige filur. Hans dingenoter og specialdesignede våben har altid været attraktioner på linie med de mange skønne og fatale kvinder De så galant underholder. Og hvad skulle vi gøre uden Moneypenny og M? Uden de halsbrækkende actionsekvenser De så frygtløst kaster Dem ud i, uden Deres tørre humor, uden et glas Vodka-Martini? Det er simpelthen altsammen uundværligt for en god og gedigen Bond-film.

Pensionsmodne Bond?

Når alt dette er sagt, hr Bond, må jeg dog desværre driste mig til at give Dem et råd. Mon ikke De kunne trænge til en god lang ferie? Vi kender jo alle til de udfordringer De strider Dem igennem, ligesom vi lider med Dem i deres noget rutineprægede job. Bliver De aldrig træt af at gentage Dem selv, hr. Bond ?

Det smerter mig at sige dette, men De virker noget gammeldags i Deres nye film, noget udbrændt. Det er for eksempel småkomisk, at De stadig kæmper for det britiske imperium, der ikke længere ligefrem er nogen verdensmagt. Føler De Dem ikke lidt passé? Nå, det er vel også et spørgsmål om loyalitet.

Langt værre, hr. Bond, er det De siger. De bør virkelig gå til Deres ferme instruktør Roger Spottiswoode, og kræve en oprydning i sproget. Det var dog den mest platte og klodsede dialog vi længe har set i en Bond-film. Hvorfor skal De hele tiden ytre Dem i lumre dobbelttydigheder? Det er virkelig ikke særlig raffineret. Og så en mand af deres kaliber. Og, ærligt talt, De er ikke så god til one-liners, hr. Bond. Gå til de amerikanske actionfilm og hør de elegante af slagsen.

Apropos amerikansk action, den er De da vist meget inspireret af. Det går da også fint i "Tomorrow Never Dies". Den ligner ikke bare en Bond-film, den ligner også metermåls-action. Forstå mig ret, De ser skam godt ud sammen med den yndige kinesiske agent når De flygter på motorcykel hen over hustage og svalegange. Det er herligt, hr. Bond. Det er spektakulært. Men det kunne ligeså godt være en sekvens i en amerikansk film. De skiller Dem ikke rigtig ud fra mængden længere. Er De vred nu? Vil De da ikke gerne ligne disse mainstream actionfilm? Jeg tænkte det nok. Tillykke, det lykkes for Dem. Og Deres stuntmænd. Hils endelig scenografen og sig tak for den fine stealth-båd han har bygget, sig også tak til special effects drengene. Jeg skal love for der er eksplosioner for alle pengene.

Måske De skulle gå på pension, hr. Bond. De har virkelig arbejdet hårdt. De har tjent dronning og fædreland så længe nu. Find en god sofa, hr. Bond. Det er ikke godt for leddene med alle de mekaniske gentagelser. De har ført et alt for rutinepræget liv. Jeg er bange for det ender med gigt, hvis De ikke tager Dem i agt.

Nu må De endelig ikke fortvivle, hr. Bond. Det skal nok gå. Millioner og atter millioner vil gå ind og se Dem i Deres nye film. Jeg syntes bare lige De skulle have en hilsen og nogle gode råd fra en, der har fulgt Dem gennem årene. Og vil De så ikke viderebringe en hilsen til Deres charmerende dansklærerinde, sig til hende, at hun i sit éne minut optrådte yderst overbevisende, sig til hende, at jeg selv godt kunne bruge et gloseeftersyn en af dagene. Med ønske om et langt og lykkeligt otium, tak for alt, hr. Bond, og glædelig jul.
Tomorrow Never Dies