Mikrokosmos Af En Pilrådden Banan

6.0
Vi starter med et establishing shot af gamle, forfaldne bygninger i en unavngiven by i West Texas og kameraet panorerer og følger to mænd på vej ind i en bank for at røve dem. Det vil senere vise sig, at disse mænd er brødre og selve ideen med røverierne er at betale af på deres banklån - lån som selvsamme bank-filial varetager; det ultimative "fuck you" til banken, der er tæt på at sætte brødrene og deres familier ud af hus og hjem.

Hell or High Water er, med andre ord, ingen subtil film. Den er underspillet, bestemt, men ikke subtil. Vi skal tilbringe de næste par timer med bunden af USAs mest rådne bananklase. To mennesker, der er frustreret over hvad finanskrisen har gjort ved deres hjem og familier og kun føler, at det er fair at bankerne også får noget af denne frustration at føle.

Dette er allerede nu bundsolidt genrehåndværk, men hvad der hæver denne film helt op hvor englene synger er den gennemarbejdede miljøkarakteristik, den fantastiske kemi imellem skuespillerne og den ætsende humor; især personificeret af Jeff Bridges' pensionsparate Texas Ranger, der deler ud af racistiske hyggejokes til sin halv indianske/mexicanske makker. Filmen er fyldt med underfundige detaljer; lige fra Jeff Bridges, der lader sin cowboyhat hvile på tåspidserne til Ben Foster, der tømmer for tre magasiners fuldautomatisk helvedesild mod en konvoj af retfærdighedshungrende borgere.

Dette kombineret med mange ufatteligt flotte scenarier alá No Country for Old Men og et swingin' country soundtrack gør at man, med andre ord, fuldstændig hensættes til filmens handling og karakterene deri, og når volden indtræffer, kan det mærkes lige så meget som den joke man grinede af få minutter forinden.

I rollerne som brødrene er Chris Pine og Ben Foster helt fantastiske. Ben Foster gør sin madman-rutine som kun han kan mens Chris Pine i den grad overrasker i en følelsesmæssigt nuanceret rolle som den desperate familiefar, der har hjertet på rette sted, men også må sande at der ikke findes forbrydelser uden ofre. Jeff Bridges har helt fod på rollen som Texas Ranger ... og andet er der sådan set ikke at sige til det ... Man ved hvad man får; bare meget bedre end man troede var muligt.

Hell or High Water er for mit vedkommende mit filmiske højdepunkt fra 2016. En moderne klassiker, der både fungerer som genrevant krimi og et mikrokosmos af de utallige familier i det glemte Amerika, der mere end nogen andre, har betalt, og stadig betaler, prisen for den vestlige ultra-kapitalisme.

Jeg er ikke i tvivl: 6/6
Hell or High Water