Charmerende magisk fortidstur

4.0
I 1926 ankommer en britisk troldmand til New York med en kuffert fyldt med magiske skabninger. Ved et uheld slipper en del af skabningerne løs, og det bliver en sag for det lokale magiske politi. Samtidig går der rygter, om at verdens mest berygtede onde troldmand måske er på vej til Amerika.

Med "Fantastic Beasts" er vi tilbage i Harry Potter-verdenen, ca. 70 år før Potter-serien foregår. Denne film er inspireret af det bestiarium med beskrivelser af magiske skabninger, som J.K. Rowling udgav i kølvandet på bogserien, og for første gang har Rowling selv skrevet filmmanuskriptet - til en livlig historie, hvor hovedpersonen er lig med 'forfatteren' til føromtalte bestiarium.

Når konceptet blot er, at det skal være noget med magiske skabninger, har Rowling altså haft helt frie hænder til at digte en historie ovenpå, og det virker rigtig godt. "Fantastic Beasts" har simpelt hen en fortælling og et plot, der fungerer grundlæggende bedre som film, end historierne fra Potter-bøgerne gjorde. De otte Harry Potter-film kunne ind imellem føles både langtrukne og begrænsede, men her har Rowling masser af plads til at spille på sin store styrke, de fantastiske indslag og den store verdensfortælling, mens der kører et plot som lidt af en hyggelig undskyldning ved siden af.

Med settingen i 20'erne har Rowling og instruktør David Yates også tydeligt valgt at hente inspiration fra fortiden. Der er rigtig meget i både plot, karakterer og filmsprog, som er inspireret af Hollywoods guldalder, og resultatet er en velfungerende eventyrfilm af den slags, de lavede i de gode, gamle dage.

Her er en aparte helt og en lige så akavet heltinde, et par sjove hjælpere, en ond skurk, der egentlig ikke har så meget med sagen at gøre, og så selvfølgelig en stribe fascinerende og underholdende skabninger, der kommer utroligt flot til live med computeranimationer af høj klasse. Instruktør Yates sætter filmen effektivt i gear fra første minut, og så kører den ellers bare. Man kan indvende, at der mangler noget bund i handlingen - men turen rundt i Rowlings magiske tivoli har høj underholdningsværdi, og Harry Potter-fans kan dertil more sig over de mange små detaljer, der markerer, at dette er en amerikansk udgave af den magiske verden.

Selv om de bevæger sig rundt i et lidt halvtyndt plot, vinder filmen også meget på sine hovedpersoner. Eddie Redmayne er en fin smådistræt magizoolog, og Katherine Waterston matcher ham godt som den første fra det magiske politi, der aner, at der er noget særligt på færde - de to har god kemi på lærredet, og man tror på deres gryende kærlighedshistorie. Alison Sudol og Dan Fogler er også charmerende og velfungerende som deres primære hjælpere, og man får ganske simpelt bare lyst til at se flere film med de karakterer.

Den mulighed får vi så givetvis også - for "Fantastic Beasts and Where to Find Them" bliver tilsyneladende den første i en længere filmserie med udgangspunkt i Rowlings bestiarium. Den serie kommer her flot fra start i en underholdende, velproduceret og bundcharmerende eventyrfilm, der scorer fire store stjerner hos mig.
Fantastiske skabninger ... og hvor de findes - 3 D