Lige præcis: Never go back ...

2.0
Den omstrejfende eks-soldat Jack Reacher tager til Washington for at besøge den major, der har overtaget hans tidligere kommando i militærpolitiet. Men da han kommer frem, er majoren blevet arresteret for landsforræderi, og snart er Reacher selv anklaget for mord. Situationen bliver yderligere kompliceret af, at Reacher måske har en teenagedatter, som også bliver rodet ind i begivenhederne.

Det er fire år siden, at Tom Cruise debuterede som Jack Reacher i filmen af samme navn, som var en klar positiv overraskelse for mig. Nu kommer der så en forudsigelig toer, baseret på én af de andre bøger i Lee Childs serie (der pt. omfatter 21 bind). Og det er ret meget en omgang til af det samme, bortset fra at "Never Go Back" på alle punkter er dårligere end den første film.

For det første havde "Jack Reacher" fra 2012 faktisk et ret begavet krimiplot, og her får vi i stedet en temmelig klichéagtig historie om luskede typer med forbindelse til det amerikanske militær - og den bliver tilmed så rodet fortalt, at den simple intrige aldrig bliver klart formidlet. Den første film var også skarp i actionscenerne, hvor det lykkedes at fremstille helten som supersej, men alligevel troværdig inden for filmens rammer. Her får Reacher lige 20% mere superhelt, og det klæder ikke figuren, selv om actionscenerne i øvrigt er jævnt velfungerende.

Men først og fremmest er der noget med tonen i hele filmen, som bliver lidt mærkelig, fordi forfatter-instruktør Edward Zwick på den ene side arbejder med et hårdtpumpet militærmiljø, men på den anden side også forsøger at putte flere følelser ind, så helten har noget personligt på spil. Det bliver bare temmelig postuleret og føles ikke helt som en sammenhængende film. Når man tænker på, hvor gode film Zwick tidligere har instrueret, virker den her som en gang venstrehåndsarbejde, og den har heller ikke hans normale visuelle flair.

Det skal siges, at Cobie Smulders gør en brav indsats som Reachers afløser, en bidsk og sej MP-officer. Og Danika Yarosh er egentlig også ret fin som heltens måske-datter. Men Tom Cruise virker til gengæld uengageret og spiller aldeles endimensionelt i hovedrollen, som ikke har samme pondus som hans normale actionroller - og bestemt heller ikke matcher hans portræt af Reacher i den første film.

"Never Go Back" er ikke katastrofalt dårlig, men bare en actionmetervare af den jævnt ligegyldige slags. Faktisk føles den ganske meget som at se et afsnit af en 80'er-actionserie a la "Knight Rider", hvor helten rejser rundt og hjælper med tilfældige problemer, før han igen kan køre ud i horisonten. Her burde producenterne helt ærligt have lyttet til det råd, der ligger i deres egen titel: Never go back!
Jack Reacher: Never Go Back