Holder ikke til mange gensyn.

5.0
Ingen tvivl - Kubrick var på mange måder genial og forud for sin tid, og når man sætter A Clockwork Orange ind i et tidsperspektiv - så fortjener den al den ros den kan trække.

Dog skal man huske at Kubrick langt fra var den eneste som protesterede mod det bestående samfund i 1971 - han var en del af en bølge, hvor en hel generation gjorde det til en modesag at gøre oprør. Filmen er altså ret populistisk i sin fremstilling af normalitet - contra anormalitet, og samfundets trang til at tvinge de afsporede ind på plads.

Filmens vold og sex var dengang en sensation - idag vil den næppe give anledning til andet end et skuldertræk.

Så hvad er der så tilbage at bedømme, hvis man skal tager nutidens briller på? Stilen, kvaliteten og kunsten.

Kubrick fremstiller en fremragende psykopatisk Malcolm McDowell, i et særdeles farverigt univers med fantasifulde uniformer og interessant make-up.

Var den blevet produceret idag, havde den næppe opnået andet end et skuldertræk - og slet ikke den opmærksomhed, som den fik i starten af 70érne. Og Kubrick skal stadig have kredit for at være foregangsmand.

At gense den i 2017, var desværre lidt en skuffelse for mig - faktisk virkede den en anelse harmløs og lidt mere som en del af den tids politiske strømme, med komiske undertoner.

Dog fortjener den stadig en høj karakter, men jeg ser den ikke længere som noget mesterværk. Mesterværk skal kunne overleve tiden og det gør A Clockwork Orange ikke helt.

8/10

A Clockwork Orange