Charmerende ungdomsfilm på god sarkastisk bund

4.0
En teenagepiges liv bryder sammen, da hendes eneste veninde bliver kærester med hendes irriterende storebror.

17-årige Nadine er en karakter, vi har set før. Den ensomme, intelligente pige, der ikke følger de normale sociale regler og derfor bliver betragtet som lidt af en særling på sin high school. Som blev hårdt ramt, da hun mistede sin far, der var den af forældrene, som forstod hende. Og som bliver nødt til at åbne sig mod verden, da selv hendes barndomsveninde synes at forlade hende.

Det er alt sammen velkendt territorium i amerikanske ungdomsfilm, men "The Edge of Seventeen" er et usædvanligt velfungerende take på emnet, ikke mindst hjulpet af et skarpt manuskript fra den debuterende forfatter-instruktør, Kelly Fremon Craig. Hun formår at stille skarpt på det absurde i teenagedramatikken, samtidig med at hun hele vejen har sympati for sine karakterer og tilsætter et tilpas niveau af feelgood, uden at filmen mister sin sarkastiske grundtone.

Fortællingen hviler så også godt på skuldrene af Hailee Steinfeld, der er utroligt troværdig som den kantede outsiderpige med et solidt talent for drama og en spirende interesse i drenge (og rollen gav hende da også en Golden Globe-nominering). Haley Lu Richardson er en fin kontrast som hendes mere renskurede bedsteveninde, men Steinfelds bedste scener kommer i smukt samspil med Woody Harrelson som Nadines lettere overbebyrdede yndlingslærer. Det er fedt at se Harrelson bruge sit talent for knastør humor i en rolle som en helt almindelig mand, og det giver nogle særdeles mindeværdige øjeblikke - fx åbningsscenen, hvor Nadine bruger frokostpausen på at fortælle læreren, at hun har tænkt sig at begå selvmord.

"The Edge of Seventeen" er en solid ungdomsfilm, der med indsigt, charme og veltimet vid hæver sig over gennemsnittet i sin genre.
The Edge of Seventeen