Mere fra samme rodeskuffe

2.0
Jack Sparrow og hans besætning udfører et dristigt bankrøveri på Saint Martin. Det går dog ikke helt efter planen, og i det efterfølgende kaos møder piratkaptajnen både en ung kvinde, som leder efter Poseidons mytiske trefork, og en ung mand, der vil befri sin far fra en forbandelse. Samtidig lurer en gammel fjende af Sparrow i baggrunden.

Efter seks års pause vender Disneys enormt succesfulde piratserie tilbage med afsnit nr. fem. Denne gang med den norske duo Joachim Rønning og Espen Sandberg i instruktørstolene, men i øvrigt med en film, der 100% følger den formel, som er blevet normen i de senere film i serien: Et totalt rodet plot, hvor Johnny Depps piratkaptajn fjoller rundt midt i stort anlagte actionsekvenser, slapstick-humor og lidt overnaturlige indslag. Plus at der som vanligt er nogle, der vil hævne sig på Jack Sparrow.

"Dead Men Tell No Tales" bliver for alvor skudt i gang af piraternes underholdende bankrøveri, der er så langt ude, at det fungerer - det virker, som om nogen har parret et Donald Westlake-plot med et afsnit af Fast & Furious. Derefter tonser pirathistorien af sted i højt tempo, mens de mange aktører forsøger at holde styr på deres forskellige dagsordener, og handlingen bekvemt springer over alle lave gærder i sigte. Så det hele kan blive samlet på ét sted til sidst, uden at det er slående logisk, hvad der foregår.

Der er bestemt underholdende indslag undervejs, og filmen står aldrig stille. Men efterhånden som "Dead Men Tell No Tales" skrider frem, bliver det også mere og mere tydeligt, at den blot består af et opkog af klicheer og fjollerier, mens de to unge hovedpersoners historier aldrig rigtig bliver vedkommende - selv om forfatterne ellers har forsøgt at binde dem sammen med de tidligere film i serien. Det er især Brenton Thwaites' rolle som den unge helt, der er pænt ligegyldig, mens der trods alt er mere gods i Kaya Scodelario som den noget mere kapable heltinde.

Problemet er bare, at som i alle andre afsnit af serien er deres roller reelt blot staffage, for at Johnny Depp kan få lov til at tosse rundt som Jack Sparrow. Hvilket han stadig gør overbevisende og lejlighedsvis underholdende - men vi har ligesom set det hele før. Geoffrey Rush giver noget tiltrængt tyngde, da han igen dukker op som Barbossa, mens Javier Bardem omvendt leverer en ren maveplasker som den spanske zombiekaptajn, der har givet filmen undertitlen "Salazar's Revenge" uden for USA.

"The Curse of the Black Pearl" var i sin tid et forfriskende festligt pirateventyr, men der er for længst gået hjernedød kopimaskine i Pirates of the Caribbean-serien, og "Dead Men Tell No Tales" fortsætter den nedadgående kurve fra de to forrige afsnit. Men den har indtjent en solid bunke penge, så mon ikke Disney fortsætter med den sekser, der har gået rygter om?
Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge