Charme, selvtillid og lækre netskydere (som Iron Man har bygget)

4.0
Efter en gæsteoptræden i den seneste Captain America-film er Spider-Man tilbage i den længe ventede solofilm, der er lavet i samarbejde mellem Fox og Marvel Studios og dermed for alvor markerer figurens tilbagevenden til det 'rigtige' Marvel-univers.

"Homecoming" samler Peter Parker op efter begivenhederne i "Captain America: Civil War". Spider-Man er nu sendt hjem til New York i en slags superheltepraktik, og mens han forsøger at finde ud af at være helt, har han også sin high school at bekymre sig om. Men selv om Iron Man har advaret ham mod at påtage sig for store opgaver, kan vores unge helt selvsagt ikke lade være med at undersøge sagen, da han kommer på sporet af et fordækt firma, som indsamler den rumteknologi, der ligger og flyder efter Avengers-filmene, for at kunne sælge supervåben til kriminelle.

Det er fedt, at producenterne har valgt at lade være med at fortælle Spider-Mans baggrundshistorie endnu en gang, men i stedet bare smider denne reboot ind som en naturlig fortsættelse af "Civil War". Det faktum, at der har været hele seks manuskriptforfattere på, kunne ellers tyde på, at "Homecoming" ikke har haft den nemmeste fødsel. Men resultatet er en velfungerende film, der smukt udfylder pladsen som ungdomsfilm i Marvels stadigt større filmunivers.

Først og fremmest er det her nemlig sådan én. En ungdomsfilm. Inklusive genrens velkendte portræt af den amerikanske high school med dens forskellige udfordringer, der bl.a. peger frem mod titlens homecoming-fest, hvor der selvfølgelig er et væsentligt plotspor omkring Parkers date til festen. Med high school-miljøet som udgangspunkt er vi tilbage ved den helt oprindelige Spider-Man, og det udnytter instruktør Jon Watts fint til at præsentere nye, opdaterede versioner af væsentlige biroller som M.J. og Flash Thompson.

Med i pakken er ikke overraskende en hel del teenage-akavethed, og så også en god del af den kække humor, der er ét af Spider-Mans varemærker. Den virker stadig godt her - Tom Holland er et rigtig fint valg til rollen og troværdig som både genert teenager og sprælsk, speedsnakkende helt. Jacob Batalon er også charmerende som Parkers nørdede bedsteven, mens Laura Harrier til gengæld er en sød, men lidt endimensionel love interest som den spændende kloge pige fra skolen.

Blandt skuespillerne er filmens største aktiv dog Michael Keaton som hovedskurken, der er en variant af tegneseriens The Vulture, uden at han nogensinde bliver kaldt ved det navn. Marvel har ellers udmærket sig ved generelt at have rimelig papagtige filmskurke, men her får vi en modstander med en forhistorie og motivation, der gør, at man faktisk forstår ham. Og den rolle leverer Keaton med overbevisende bred newyorker-chutzpah.

"Spider-Man: Homecoming" er en generelt velfungerende og charmerende omgang superhelteunderholdning med en lettere uhøjtidelig, ofte humoristisk tilgang, der passer til dens ungdommelige univers. Med ganske glimrende actionscener og mange dryp af referencer, som fansene kan glæde sig over - men også uden den skarphed, som har fået nogle af Marvel-filmene til at hæve sig yderligere et niveau. "Homecoming" er solidt håndværk og en fin genintroduktion af én af Marvels vigtigste helte, som nu kommer på flere eventyr hjemme hos moderskibet. Og mon ikke vi fik en væsentlig skurk til næste afsnit introduceret til slut i denne film?
Spider-Man: Homecoming