Patriot Games of Death

4.0
Fermt iscenesat actionthriller, der viser det vestlige publikum en ny side af Jackie Chan, når han tager loven i egen hånd for at opspore de IRA-terrorister, der myrdede hans datter.

Mens dette foregår, forsøger den tidligere IRA’er og nuværende liaison mellem England og Nordirland, Liam Hennessey (Brosnan) også at opstøve bombemændene, men føler presset fra alle sider af både den engelske regering og den nu selvtægtsudøvende Quan.

The Foreigner besidder en form for retro-charme og minder stilmæssigt utroligt meget om fordums tids politiske actionthrillere som for eksempel Patriot Games eller Clear and Present Danger. Det er altså ikke bare en Jackie Chan-actionfilm med et sideløbende politisk plot, som traileren ellers foranleder publikum til at tro. Faktisk er der utroligt lidt action, og langt størstetiden bruges på at følge Hennessey’s kamp for at opspore terroristerne og Quan’s kamp for at acceptere tabet af sin datter.

Desværre forenes de to handlingsforløb ikke så godt, og når filmen opnår momentum i ét af forløbene, skal vi tilbage til det andet. Især Brosnan-figurens historie indeholder en del små sidehistorier, der godt nok giver mening ved filmens slutning, men er samtidigt ødelæggende for filmens pacing og trækker den i unødvendige langdrag.

Og det er en skam. Filmen er nemlig hamrende godt instrueret af Campbell, der bl.a. har instrueret to af de bedste Bond-film. Her afvikles actionscenerne med nu 63-årige Chan med en intensitet og nærvær, der anderkender at Chan ikke længere kan tæve 4 mænd på én gang uden selv at få en del knubs. Han har ikke mange replikker i filmen, men det behøves heller ikke, for Chan spiller igennem sit kropssprog og overbeviser os uden problemer, at han er en knækket mand.

Brosnan giver også én af sine bedste præstationer i lang tid som den svovlende politiker, der har mere end et par skeletter i skabet og som ikke tøver med at gribe til hårdere midler, når diplomatiet svigter. Man kan dog høre, at manden har tilbragt en del tid væk fra sin hjemstavn, for hans irske accent virker en smule rusten.

The Foreigner er altså en habilt iscenesat thriller med få, men gode, actionscener og to fede præstationer i front. Desværre blandes de to handlingsforløb ikke lige godt, og manuskriptet kunne godt have brugt et ekstra touch-up for at komme de mange sidehistorier til livs. Det er prisværdigt at ville lave en hævnactionfilm med politiske overtoner, men det kræver også at blandingsforholdet fungerer og det gør det ikke ubetinget her.

Solid 6/10!
The Foreigner