Latterlig historie om et ellers alvorligt emne

2.0
"The life of David Gale" er en film der har skabt meget spredte meninger og blev også i sin tid slagtet af anmelderne da den b.la. blev anset for at være meget provokerende, hvilket nogle gange kan være typisk for instruktøren Alan Parker der før i tiden skabte det ene kontroversielle mesterværk efter det andet - deriblandt Mississippi Burning, Midnight Express og Pink Floyd The Wall. Men i denne omgang har han måske for første gang desværre formået at kvaje sig.

(Spoiler alert)
Historien omhandler dødsstraffen i USA og udspiller sig meget oplagt i sydstaten Texas, hvor at der ganske vidst flittigt bliver anvendt dødsstraf. Det har universitets læren David Gale forståeligt nok stærke modstridene holdninger til, og vælger sammen med en veninde at gå i protest imod anvendelsen af dødsstraf. Men hans liv bliver lagt i ruiner og han mister næsten alt hvad har kært, på grund af uretfærdige anklager om voldtægt af en elev. Han flytter så ind hos en kræftsyg kollega der deler hans holdninger omkring dødsstraf og i det næste bliver hun fundet død og den hovedmistænkte bliver David Gale der nu selv kan se frem til en dødsdom. Men kort tid inden hans død, prøver han indhærdigt at overbevise den altid pålidelige rapporter Bitsey Bloom omkring hans uskyld og hun kæmper efterfølgende en stor kamp for at redde ham fra døds-sprøjten. Vil det lykkes hende? Og taler David Gale helt sandt? Det burde jeg nok ikke afsløre. Men jeg kan sige så meget at historien er både forudsigelig og dybt klodset fortalt og benytter sig konstant af billige plot tricks og effektjagende twists. Skuespillerne ligger hårde kræfter i deres arbejde, men alligevel så føles det dog som at de prøver alt for hårdt på at nå ind på ens følelser, hvilket gør det en anelse for klistret.
Filmen er uden tvivl ment som et stort skråt op imod det strenge straffesystem der hærger i Texas. Men i betragtning af filmens slutning så synes jeg at filmens budskab falder hårdt til jorden og filmen kan dermed efter min mening ikke længere bruges som et argument imod dødsstraffen.

Alt i alt er filmen bare en kejtet thriller som næppe skal tages alt for seriøst. Jeg er selv personligt stor modstander af dødsstraf og det er jeg måske meget mere end filmen selv er (hvis at den altså overhovedet er det). Alan Parker er en genial filmskaber og det er intet mindre end en kæmpe skam at denne stupide film skulle blive hans sidste inden at han gik på pension. Øv øv og atter fucking øv!
The Life of David Gale