Absolut tystnad

5.0
I starten af 2020'erne er den menneskelige civilisation brudt sammen, efter at Jorden er blevet invaderet af ekstremt blodtørstige væsener, der lynhurtigt reagerer på den mindste lyd. Blandt de få overlevende er et ægtepar med tre børn, der forsøger at leve i total stilhed i deres afsidesliggende hus. Men det bliver kompliceret af, at moderen snart skal føde.

Den rutinerede karakterskuespiller John Krasinski har både instrueret, medforfattet og spiller selv den ene hovedrolle i denne postapokalyptiske horrorfilm, der baserer sig på ét altdominerende koncept. Nemlig ideen om dræberdyr fra rummet, der er nærmest uovervindelige, fordi de er vanvittigt hurtige, ekstremt svære at slå ihjel og reagerer på alle lyde i miles omkreds.

Det er en klassisk horrordisciplin at køre et simpelt koncept helt ud til kanten, og i "A Quiet Place" fungerer det virkelig godt. Fordi filmen i så høj grad kan spille på lydbilledet, hvor man efter en særdeles effektiv åbningsscene sidder helt ude på kanten af sædet, så snart der er optræk til, at støj risikerer at tilkalde død og ødelæggelse. Det er et enormt velfungerende spændingselement, der er så simpelt, at det nærmest er genialt.

Man kan sige, at plottet logisk set nok ikke holder 100% vand ved nærmere eftersyn - som det ofte er tilfældet i den slags konceptfilm, skal man acceptere plottets forudsætninger. Men Krasinski sælger det godt med en velfungerende fortælling, der bliver understøttet af gode detaljer - herunder ikke mindst at parrets datter er døv, hvilket giver en god undskyldning for, at både forældre og børn kan tegnsprog og dermed faktisk kan kommunikere, uden at monstrene hører dem.

Dertil er "A Quiet Place" bare gennemført vellavet med glimrende variation i spændingsscenerne og en god billedside fra danske Charlotte Bruus Christensen. Ligesom Krasinski og Emily Blunt - de er også gift i virkeligheden - gør det godt som forældrene, der desperat kæmper for overlevelse, og Millicent Simmonds er rigtig fin som deres datter.

"A Quiet Place" er en virkelig skarp horrorfilm, der får det maksimale ud af sit altdominerende koncept. Det er en særdeles nervepirrende fortælling om at overleve og kæmpe for sine børn, som jeg i øvrigt vil anbefale at se i en biograf, hvis man har muligheden for det - fordi lydsiden er så afgørende. Fem små stjerner herfra.
A Quiet Place