Begavet og særdeles velspillet coming-of-age

4.0
Lady Bird er i gang med sit sidste år på en katolsk high school i Sacramento. Hun synes, at skolen og Sacramento er alt for konservative, farver sit hår og udfordrer nonnerne - og drømmer om at komme på universitetet i en storby med ordentlig kultur. Hendes sidste år på skolen bliver også en tid med nybrud i venskaber og kæresteforhold. Og så er Lady Bird i øvrigt ikke hendes rigtige navn - det er noget, hun har kaldt sig selv.

Historien om Lady Bird er en klassisk amerikansk coming-of-age-historie om det sidste år, før man flytter hjemmefra for at studere. Her i den intellektuelle version om en frisindet hovedperson, der længes efter at prøve noget mere stimulerende end den daglige trummerum i barndomshjemmet. Og med inspiration fra forfatter-instruktør Greta Gerwigs eget liv - hun er nemlig fra Sacramento, og filmen foregår i 2002, hvor Gerwig fyldte 19.

Ifølge Gerwig er historien ikke direkte selvbiografisk, men det er tydeligt, at hun trækker meget på egne oplevelser, for "Lady Bird" er en charmerende og rørende film om en ung kvinde, der er ved at finde sine egne ben at stå på i forfatter-instruktørens gamle miljø. Det omfatter at kæmpe imod de rammer, Lady Bird føler sig tvunget ind i, men også at opnå en forståelse af, at hendes forældre nok har bedre grunde til at gøre, som de gør, end hun først troede. Plus tilsvarende lærerige oplevelser med både kærester og venner.

Gerwigs film skiller sig ud fra mængden af lignende amerikanske film med et begavet, finurligt manuskript - og med stærkt skuespil. Saoirse Ronan er virkelig god som den skråsikre og usikre hovedperson, som Ronan gør meget menneskelig og charmerende - til trods for, at hun bestemt har sine fejl. Tracy Letts er vanligt god som Lady Birds støttende og udfordrede far, men det er Laurie Metcalf, der har filmens anden store rolle som moderen, der er historiens mest komplekse karakter. Metcalf giver et strålende portræt af en presset kvinde, som er den, der limer familien sammen og forsøger at få datteren til at tage sig sammen - af et godt hjerte, men med lidt for streng indstilling.

Ronan og Metcalfs samspil skaber klart de bedste scener i en dejlig lille film, som godt nok fortæller en arketypisk amerikansk historie, men gør det begavet og med en god sjat skæv humor. Gerwigs instruktørdebut blev ét af sidste års store indiehits i USA og høstede fortjent massevis af anerkendelser, bl.a. Oscar-nomineringer til både Gerwig, Ronan og Metcalf. "Lady Bird" er en meget personlig fortælling om at begynde at blive voksen, som måske ikke har voldsomt meget nyt at byde på, men til gengæld er virkelig godt selskab og får fire store stjerner fra mig.
Lady Bird