En lidt forceret skygge af tvivl

3.0
En ung kvinde fra Jersey falder for en spændende, meget selvstændig fyr, men det viser sig, at politiet mistænker ham for at være den seriemorder, der hærger øen.

"Beast" er en stemnings- og gådefuld debut fra forfatter-instruktør Michael Pearce, der bygger sin historie på en velkendt ramme. Nemlig den om en attraktiv mand, der viser sig at gemme på en mørk og farlig side under overfladen. Store instruktører som Orson Welles og Alfred Hitchcock har arbejdet med den skabelon, og Pearce skaber dygtigt usikkerhed og dyster stemning med hjælp fra en ildevarslende billedside fra kanaløen.

Filmen handler nemlig ikke kun om farlig maskulinitet. Tværtimod er "Beast", som titlen også antyder, en bredere fortælling om menneskets destruktive sider, hvor hovedpersonen godt nok starter med have brug for hjælp til at forsvare sig mod et overgreb efter en bytur. Men derefter er hun en aktiv del af fortællingen og den tvetydighed, som forfatter-instruktøren ønsker at lægge ned over plottet.

Det er en ambitiøs konstruktion, Pearce på den måde forsøger sig med - og nok også lige en anelse for ambitiøs. Jeg synes i hvert fald, at "Beast" bliver en smule for forceret i sin jagt på usikkerhed og overraskelser. Selv om dens temaer bestemt ikke er uinteressante, og mange ting i filmen virkelig er vellavede.

Det gælder ikke mindst de mørktonet dystre billeder fra Jersey, hvor de rå naturomgivelser er med til at skabe en foruroligende stemning af isolation og fare. Den stemning bliver understreget af Geraldine James' skarpe rolle som hovedpersonens bekymrede mor, mens hovedrollen i sig selv også bliver glimrende spillet af Jessie Buckley (bl.a. kendt for den kvindelige hovedrolle i Tom Hardy-serien "Taboo").

"Beast" er en thriller med flere fascinerende elementer, og den er en ganske lovende debut for Michael Pearce. I mine øjne får den bare lidt for meget gas med symbolik, skummel stemning og en måske lidt fortærsket pointe om, hvad der sker, når man piller den pæne overflade af folk.
Beast