Vemodigt farvel i gedigen fuser

2.0
“The World Is Not Enough” skulle oprindeligt først være kommet til verden lidt senere, døbt ‘Bond 2000’ - instrueret af ringherren, hamselv, Peter Jackson. Ligesom Spielberg, drømte Jackson om at lave en Bond-film, men så så Barbara Brocolli desværre “The Frighteners”, den ku’ hun ikke lide, og valgte - modsat hvad Miramax gjorde kort tid efter - ikke at tage chancen med Jackson.

Dén film ville jeg gerne have set. Kursen virker nu faktisk fint sat fra start. Brosnans bedste pre credit-sekvens åbner dejligt enkelt med en sjov oneliner fra 007 “forklædt” som schweizisk bankmand. I en habil to-akter griber Bond bagefter fat i Q’s nye speedbåd (“It’s not ready yet!!”) for at eftersætte en råsexet kvindelig spion, der lige har bombeangrebet MI:6 i egen hytte - it’s on!

….to små men herlige øjeblikke i den åbning:

'Bat-Bond' der brager op på gaden med båden og suser igennem en smal gyde med flammekaster-udstødningen bag sig.

Bond, der retter på sit slips under vandet, mens båden dykker i kanalen.

Efter 90’er-rock fra Garbage med titelsangen smider filmen omgående sit bedste kort - Q, der introducerer sin afløser…...JOHN CLEESE! Jeg husker tydeligt, hvor stort et idol Cleese var for mig dengang (og nu), så jeg var ved at eksplodere, da jeg hørte nyheden. Det virkede bare perfekt. Og han skuffer naturligvis ikke. En 60-årig John Cleese der bliver sat på plads af den originale (85-årige) Q. er ganske enkelt ubetaleligt. Herefter følger et af seriens måske mest rørende øjeblikke nogensinde. Desmond Llewelyns farvel som Q..... Gadget-troldmanden, Quartermaster, Major Boothroyd - inspireret af en våben-kender fra Glasgow, der sendte klagebreve til Ian Fleming over, at Bond ikke brugte ordentligt udstyr. Q. var en gave til os, der så Bond fra barnsben af. Han var det legende element, tilførte universet kreativitet og humor, og samtidig kunne han få selv Roger Moores smørfjæs til at rette ind med sine reprimander, eller stille suk.

“You’re not retiring anytime soon……..are you?”, spørger Brosnan.

“I've always tried to teach you two things. First, never let them see you bleed.” svarer Q.

“And the second?”

“Always have a backup plan.”

Deres blikke hænger ved hinanden, mens Q. forsvinder ned i gulvet på sin rampe. Så fint (og dejlig udramatisk) et punktum for en legendarisk filmkarakter. En skam, han og Pierce ikke nåede at lave flere film - de havde noget sammen.

Men herfra udvikler “The World Is Not Enough” sig desværre til en af de mest forglemmelige Bond-film nogensinde. Som i det bombe-besatte plot er der en tikkende bombe, vi som publikum skal hen til, men rejsen dertil er uinteressant, ujævn og enkelte steder decideret kedelig - fuldstændig uhørt for serien! Og så duer det ikke, at man overkompenserer med helikoptere, der skal jage Bond med rundsave på størrelse med rutebiler. Oh dear.

Lyspunktet i det hele er, at Pierce Brosnan fortsat er virkelig veloplagt i rollen, men hvad nytter det, når man giver ham en katastrofe af en Bond-pige, det sløjeste stand off med skurken, den grimmeste bil i serien samt den værste slutreplik i Bond-historien (end ikke Roger Moore ville ku’ pull dén off).

Karakter: 3/10
The World is Not Enough