Hyldest til det oprindelige Star Wars

5.0
Jeg er kæmpefan af serien, og har været med til alle premierer siden den første i 1977.

Hvad er Star Wars egentlig? Det er et eventyr - det er ikke en religion, som man efterhånden får en fornemmelse af at mange vil ophøje det til.

George Lucas ville skabe det ultimative eventyr - det gode mod det onde, samlet af brudstykker fra historier vi kender i forvejen. Præcist som JK Rowling gjorde det senere med Harry Potter.

At Lucas så placerede eventyret i rummet, med robotter, rumskibe, sælsomme væsener, kærlighed, riddere, en prinsesse, venskaber, humor - garneret med mystik og særlige kræfter. Alt sammen bundet sammen med genialt design - og musik, larger than life.

Alt det gjorde at min verden (jeg som var 14 år - og så filmen til den danske premiere, den 26 december 1977) ganske enkelt eksploderede. Ligesom den har gjort det for rigtig mange andre, siden.

Men tilbage til udgangspunktet; Lucas ønskede bare at lave et rigtig godt eventyr - og det gjorde han. Ingen havde forventet den gigantiske succes det fik - slet ikke Fox som forærede Lucas rettighederne til al merchandise, mod lavere gage (skidt beslutning Fox).

Det er som sagt "bare" et eventyr - som tilfældigvis har så meget kærlighed, at milliarder af mennesker føler at de har en personlig aktie i det.

Det nemmeste ville i virkligheden være at lade det være - for at pille ved det, eller ændre på det - medfører uværgeligt en storm af utilfredse mennesker. Helt uanset intentionerne om at lave en fortsættelse.

Det betyder også at det faktisk er en umulig opgave at gøre alle tilfredse. Lucas kunne ikke selv, da han vendte tilbage i 1999 med The Phantom Menace - efterfulgt af to bundne opgaver, da han først var gået igang.

Fans af universet krævede det - og mange fans hadede resultatet.

Personligt elskede jeg hvert minut - og at Lucas tog udfordringen op - og fik forenet de to triologier. Og nej, jeg er ikke lalleglad - der var nogle bump undervejs, men som helhed var jeg lykkelig over resultatet.

Ovenpå en hård kritik fra mange - og en mislykket genopstart af Indiana Jones, så er det mit gæt at Lucas løb tør for kræfter. Der er grænser for hvor meget kritik man kan holde til, som menneske. Så han solgte til Disney, som han følte ville behandle materialet med den respekt det fortjener (og høstede en pæn sjat dollars samtidig). Det mindskede ikke hadet til Lucas - men overførte at vreden blev rettet mod en ny fjende.

Kort forinden havde JJ Abrams lavet en Star Trek film, som tydelig viste hans kærlighed til Star Wars universet.

Det var så tydelig en jobansøgning at Disney ikke kunne undgå at få øje på den.

Altså var det i gode hænder, troede man. Desværre var JJ så bange for fans at han rystede en svag historie ud af ærmet - som bare var et ekko af grundhistorien fra den første triologi. Traileren var reelt det bedste man kan sige om filmen - for den rummede essensen af det fans higede efter.

JJ mistede åbenbart modet - og overlod roret til Rian Johnson. Johnson skabte en film, som også ærede de originale film - og jeg spår at man, når der er gået nogle år indser at den er bedre end sit rygte.

Efter besøget i hvepsereden/fankedlen mistede Johnson/Disney også modet til en fortsættelse - og JJ fik stafetten tilbage, for det var trods alt nemmere at yde fanservice igen.

Resultatet er selvsagt, bestemt ikke noget mesterværk. Udfordringen var gigantisk - resultatet ville møde kritik, uanset udfaldet. Det var egentligt bare spørgsmålet om hvor meget kritik projektet kunne bære - og hvordan man minimerede den del. Men fingrene skulle ind i rævesaksen - der var ingen vej tilbage.

Fik fans så det de ville have? Nej - for det var umuligt.

Må jeg minde om at originalen bare er et eventyr?

Fik vi så et eventyr i ånden fra 1977?

Mit svar er JA - det gjorde vi. Jeg så flere gange væsener, som mindede mig om Jim Henson's figurer. Jeg så glimt af de venskaber, og den kamp mellem det gode og det onde - også den indre kamp i det enkelte menneske.

Der var storslåede slag, udkæmpet på fjerne planeter, Tusindårsfalken på nye togter. Kampen mod overmagten, og humor som forventet.

Den overgik på ingen måde de første tre - det kommer næppe til at ske, nogensinde, for de blev skabt i en hel særlig symbiose.

Inden filmen havde jeg netop genset The Force Awakens (som jeg anser som flot, men uambitiøs) og The Last Jedi - og havde sluttet fred med status i universet.

Derfor lænede jeg mig bare tilbage og nød at blive opslugt af indledningen.

For længe siden i et fjernt univers - tilsat John Williams udødelige musik.

Det var ikke perfekt, men det var et godt eventyr. Fremfor alt var det skabt i kæmpe respekt for det der startede det hele tilbage i 1977.

8 stjerner ud af 10 - og 5 stjerner ud af 6
Star Wars: The Rise of Skywalker