Erkendelsens proces

5.0
Det er ikke en historie om et ægteskab, der går i stykker. For vi kommer ind i fortællingen på et tidspunkt, hvor det er sket.

Nicole (Scarlet Johansson) har forlængst truffet sin beslutning, Charlie (Adam Driver) har bare ikke accepteret kendsgerningerne.

Det er en meget realistisk beskrivelse af en skilsmisse, som de - uden tvivl - oftest forløber.

Der er ingen vindere i det spil - men særligt Charlie må gennem en proces som er temmelig smertelig, nemlig erkendelsen af ikke at kunne slå til.

Det er også historien om den retsproces, der går igang - på mange måder kunne den være kammet over, men der overdrives ikke.

Advokater tjener penge på andres ulykke, men de medvirker også til at skabe en konklussion.

Vi får faktisk 3 typer af advokater, porttræteret;

Den smarte, hippe advokat, Nora Fanshaw - spillet af Laura Dern

Den kyniske, levebrøds advokat,Jay Marotta - spillet af Ray Liotta

Og endelig den ærlige, faderlige advokat, Bert Spitz - et skønt gensyn med Alan Alda.

Faktisk er det Alda's figur som tidligt opsummere det hele - og ved hvad der vil ske - også at retsagen i virkeligheden ikke er det vigtigste i processen. Det er tiden - bagefter.

Men det er Charlie ikke klar til erkende - og det er derfor mest hans smertelige kamp historien beskriver.

Adam Driver kunne sagtens have høstet en Oscar for præstationen - et andet år hvor Joaquin Phoenix ikke havde overgået alt andet.

I stedet får Laura Dern måske også her en Oscar for sin birolle - som egentlig ikke er en specielt stor præstation.

Alt i alt en bittersød historie, som beskriver en ulige kamp - som man tidligt kender udfaldet af. I sidste ende handler det om det der er bedst, for at komme videre med livet.

Noah Baumbach skal have ros for ikke at overdrive forløbet - selvom han selvfølgelig på en fin måde trækker bevidst på tårefaktoren, så er der også plads til ironi og humor.

8/10 - 5/6
Marriage Story