Steven Uden Spielberg

3.0
Engang glædede jeg mig altid voldsomt til når instruktør Steven Spielberg kom med en ny film. Han var i mange år, siden jeg var ganske ung og frem, min absolutte favorit bland filminstruktører. Men det er efterhånden en del år siden. Hans sidste mange film har ofte i bedste fald været hæderlige.

Med denne hans seneste, kan jeg ikke engang se noget som helst der som i gamle dage, indikerer at det er ham der står bag. Jo, filmen er teknisk flot i lyd og billede.

Eller det vil sige, at jeg synes faktisk ikke filmens cgi er helt i top. Det kan selvsagt forsvares, at man skal kunne se det er cgi, da det meste af filmen jo netop foregår ”online” i en virtual verden. Jeg kan bare godt tænke, om de virkelig ikke har bedre cgi så mange år ude i fremtiden? Men som digital imbecil er jeg nok ikke den rette til helt at vurdere dette og uanset, så svinger filmen ret flot teknisk ellers.

Den rammer bare intet såkaldt Spielberg’sk og eller noget af hans gamle magi. Det gjorde selv ”The BFG”, eller den forsøgte dog, selv om den samlet set ikke blev en meget bedre film af dette.

Historien om en grådig virksomhed og nogle spilleres/gamere (ellers hvad de skal kaldes) kamp mod disse, for at de ikke skal overtage ”Oasis”, som er et sted alle mennesker mere eller mindre bruger al deres tid, er opfindsom nok uden at være helt så begavet som den selv tror.

Som en lang popkulturel reference er der i sig selv masser af underholdning, hvis man ikke hører til dem der bliver for irriteret over dette. Jeg gjorde ikke, i hvert fald i denne omgang, hvor det ligesom var en del af præmissen.

Tempoet er også højt, der er tonsvis af vildt overdrevent action (det er jo et ”computerspil”) og selv om stilen er overlæsset, alt for opulent og sikkert kan virke trættende, så blev det egentlig aldrig rigtigt kedelig.

Jeg savner en del karakterudvikling og en dybere troværdighed i persongalleriet, til at jeg for alvor relaterer til disse. Men der spilles habilt godt.

Filmens forventede pædagogiske pegefinger til slut, som egentlig også er filmens grundlæggende budskab og tematik, havde jeg måske gerne været foruden, hvor rigtig og sympatisk den end er. Eller den kunne i hvert fald godt have været skåret mindre ud. Men måske Spielberg har følt, den var nødvendig for den yngre del af publikum?
Ready Player One - 2 D