Sammen I Med- og Modgang

4.0
Instruktør Stanley Kramer har lavet en række kvalitative film, som har kredset om moralske, etiske og menneskelige temaer.

Det samme gør sig gældende med denne her, der på dansk hedder ”Lænken”, som egentlig er en fin titel som metafor for filmens to hovedpersoner, der også fysisk er lænket til hinanden.

En fremragende hvid Tony Curtis og en lige så fantastisk sort Sidney Poitier spiller to flygtede fanger, der modvilligt må arbejde sammen, mens ordensmagten er på sporet af dem med alle de fordomme og holdninger der kan blive kritisk, hvis de forkerte fanger dem først.

Pointerne i filmen er måske let gennemskuelige, men de serveres for det meste med god klang i replikker og optrin i en flot sort og hvid billedside.

Kun et lidt for langt stop hos en enke og hendes søn, ødelægger et godt helhedsindtryk. Besøget er med til at understrege og bygge på, men trækker både tempoet ned og føles i store dele som en falsk tilføjelse til en god historie, hvor især enken spillet af Cara Williams, ikke gør sig godt.

Men ellers er resten af filmen et både intens og spændende bekendtskab, som jeg så absolut kun kan anbefale.
Lænken