Dansk familie-dyk

4.0
Åke Sandgrens familie-thriller, "Dykkerne", er en visuelt imponerende film, der på fin vis blander spændingselementer, overnaturlige hændelser og dansk filmtradtion til en velfungerende cocktail

De første billeder i filmen er af jagerfly, der dykker ned mod en ubåd og sænker den. Denne flotte start med dokumentariske klip er sådan set kendetegnende for hele filmen. "Dykkerne" er en satans flot film, der har været en dyr at lave, og man kan tydeligt se, hvad de mange penge er gået til. Især imponerer optagelserne under havoverfladen og de mange special effects. Her viser instruktøren Åke Sandgren - der før har lavet bl.a. "Miraklet i Valby"(1989) og "Slangebøssen"(1993) - nye sider af sit umiskendelige talent.

Nazi-ubåd
"Dykkerne" er på én gang både en spændingsfilm og en film om ung kærlighed. De to brødre Christian (Robert Hansen) og Ask (Ralf J. Hollander) tager på sommerferie hos deres morfar (Otto Brandenburg), der har en gammel båd liggende i havnen på Sejerø. Drengenes store interesse er dykning, og sammen med morfaren sejler de ud på havet og dykker. I havnen på øen ligger der også en mere professionel dykkerbåd, som Torben (Bjarne Henriksen) ejer. Han har denne sommer lejet sin båd ud til tre skumle vragdykkere, der leder efter en forlist nazi-u-båd. Da de to unge dykkerbrødre ved et tilfælde finder u-båden, hvis indhold viser sig at være meget mystisk, starter et kapløb om først at få udforsket ubådsvraget. Uheldigvis skyer de professionelle dykkere ingen midler for at få fingre i de hemmeligheder, som ubåden gemmer. Samtidig får Christian - den ældste af brødrene - også udforsket de hemmeligheder, Torbens kønne datter Maja (Laura Aagaard) gemmer under tøjet.

En skræmmende Baard Owe
Otto Brandenburg er god og solid som morfar, og Jytte Abildstrøm yder også en overraskende god præstation som Fru Randskov, om end hendes karakter desværre er lidt af en kopi af fru Drusse fra "Riget". Bedst af alle skuespillerne er dog veteranen Baard Owe, der brillerer som Eric i en af den slags ubehagelige skurkeroller, han har gjort til sit speciale. Med sin senede krop og sine små hyperintelligente øjne er han en farlig mand, der vil gøre alt for at opnå sine mål. Til gengæld overspiller de to unge fyre; Robert Hansen og Ralf J. Hollander, og samtidig skurrer deres dialoger - som er skrevet sådan lidt ungt og rapt -umiddelbart noget i denne anmelders ører.

Koldt og sort vand
Filmens største force er dens special effects og dens flot ramte scenarier. Der er en virkelig skummel undervandsstemning i filmen, og havet er koldt, sort og beskidt, præcis som det sikkert er i de danske farvande. Endvidere er ubåden snavset og slimet indvendigt, fyldt med muggent og rustbrunt vand. Fordi de forskellige miljøer og stemninger er formidlet så præcist af Åke Sandgren, fungerer de enkelte scener og spændingen i filmen godt. For en gang skyld en dansk film, hvor special effects ikke virker amatøragtige.

Optur
"Dykkerne" er en spændende film for hele familien og oplagt som mål for en fælles biograftur i efterårsferien. Åke Sandgrens film lider ikke druknedøden, nej faktisk får man lidt optur på dansk films vegne af at se den.
Dykkerne