Stjernetræf

3.0
Der skal ikke herske nogen tvivl om, at det er Kevin Spacey og Samuel L. Jackson, der gør F. Gary Grays thriller "Forhandleren" seværdig.

En god måde at spotte en skuespillers talent på er vedkommendes evne til at løfte et ellers middelmådigt produkt op i en anden division ved sin blotte tilstedeværelse. Det er F. Gary Grays "Forhandleren" et ganske godt eksempel på.

Spacey to the rescue
Chicago politiets bedste gidselforhandler Danny Roman (Samuel L. Jackson) befinder sig pludselig i en situation, hvor han bliver gjort til syndebuk for både mord og underslæb. Med disse anklager hængende over hovedet, vælger han at tage chefen for Internal Affairs, Niebaum (J.T. Walsh) og et par af hans kontormus, som gidsler. Efter et par halvkvalte forsøg på at redde gidslerne og tale Roman til fornuft, hidkalder man en anden gidselekspert, Chris Sabian (Kevin Spacey) til at klare ærterne. Roman overbeviser ham dog hurtigt om sin uskyld, og Sabian sætter sig for at hjælpe med at rense hans navn og finde den skyldige, der skal findes indenfor politiets rækker.

Sprængfyldt rollebesætning
Plottet svælger ikke ligefrem i originale indfald og afsløringen af den egentlige skurk, kommer bestemt ikke som nogen større overraskelse, men det er solidt fortalt uden de store armbevægelser. Det lyder mest af alt som en krimi på det jævne, der mere er skabt til videomarkedet. Men det der hæver filmen over det ordinære niveau er, at man har hyret to store karismatiske stjerner, der frem for alt også er gode skuespillere, til at spille hovedrollerne. Både Jackson og Spacey giver, de ellers noget papagtige figurer, en stor troværdighed og det udmønter sig blandet andet i nogle meget intense scener mellem de to. Men også hver for sig er der pondus over spillet. Her understøttes de også ganske godt af en velspillende birolle besætning, hvor specielt J.T. Walsh, i hans sidste rolle, som Niebaum gør god fyldest. Filmen er ikke uventet dedikeret til ham, og det kan han godt være bekendt. David Morse som den noget ambitiøse leder af politistyrken Adam Beck, der prøver at få Roman talt til rette, er solid som han plejer.

Men det er i sidste ende Spacey og Jacksons film. Uden deres medvirken havde "Forhandleren" været en pæn men ligegyldig kop te, der hurtigt var blevet fordøjet. Men de to stjerners kvaliteter skinder for alvor igennem og redder filmen fra at fortabe sig i glemslen.
Forhandleren