What's up Doc?

3.0
Filmselskabet Warner Brothers fejrer i år 75 års fødselsdag. Som fødselsdagslogo for selskabet ses Snurre Snup iført smoking, velkendt gnaskende på en gulerod. Snurre Snup-figuren er også et minde om en svunden tegnefilmstid hos Warner. Men idag prøver Warner igen med "Det Magiske Sværd".

Hvem har ikke nydt barndommen foran fjernsynets tegnefilmsprogram "Så' der tegnefilm", hvor Warners "Looney Tunes" tog os med på korte eventyr sammen med bl.a. Sylvester og Pip, Hjulben, Den Tasmanske Djævel, Pelle Gris, Daffy Duck og så selvfølgelig den brandcharmerende kanin Snurre Snup?

Hedengangne helte
Warners velmagtdage med disse figurer har i de sidste mange år været talte. Snurre Snup er nu en hedengangen helt, der er blevet løbet over ende af tegnefilmsgiganten Disney. Disney har nærmest spyttet den ene tegnefilmssuccés ud efter den anden på det store lærred, og ingen andre filmselskaber har kunnet holde trit. Men nu kan Disney godt forberede sig på den berømte kam til deres eget fedtede hår. Senere på året kommer Spielbergs firma Dreamworks nemlig med hele to tegnefilm "Antz" og "Prince of Egypt", og denne fredag kører Warner Brothers sig selv i stilling med det historiske eventyr "Det Magiske Sværd".

Warner vs. Disney
"Det Magiske Sværd" er frit baseret på historierne om Kong Arthur og ridderne af det runde bord. Meget lig Disneys tegnefilmsklassiker "Sværdet i Stenen" fra 1963, handler "Det Magiske Sværd" også om Kong Arthurs magtfulde sværd Excalibur. Sværdet bliver nemlig stjålet af den monsteronde Lord Ruber, og med det kan Lord Ruber tvinge Arthurs kongerige i knæ. Igen meget lig Disneys kommende tegnefilm "Mulan", er helten i "Det Magiske Sværd" en purung pige, og hun får ligesom Mulan selskab af en fjollet drage. Pigens navn i "Det Magiske Sværd" er Kayley, og hun er datter af en af Arthurs riddere fra Det Runde Bord. Sammen med dragen med de to hoveder, Devon & Cornwall, drager de afsted for at bekæmpe Lord Ruber og give Excalibur tilbage til dets rigtige ejer. Men på sin farefulde færd bliver Kayley og dragen forvildet ind i Den Forbudte Skov, hvor de heldigvis helt tilfældigt møder den flotte, blinde fyr Garrett og hans falk Ayden. Garrett og Ayden slår sig til Kayley og der er nu lagt i ovnen til et sindsoprivende opgør med Lord Ruber og hans metalliske monsterhær.

Efterårsferien reddet
Efterårsferien og familielivet er reddet, for Det Magiske Sværd drøner derudaf med fin familieunderholdning for både søde søskende og vilde weekendbørn. Selvom man måske er bange for at føle sig lidt for voksen til lærredets pjatterier, kan man ikke lade være med at grine over filmens indlagte inside-jokes. "Det Magiske Sværd" har nemlig et godt sidekick i Devon & Cornwall, der parodierer kendte film som "Taxi Driver", "Dirty Harry", "Løvernes Konge" og sågar Warner Brothers egne figurer. Som sædvanlig har dagens tegnefilm fået danske stemmer, og man ærgrer sig over ikke at få lov til at nyde de originale engelske stemmer. Man kan nærmest se hvilke kendte skuespillere som figurerne er bygget over! I den engelske version kunne man bl.a. høre selveste Gary Oldman, Gabriel Byrne, Eric Idle og Pierce Brosnan på lydsiden. På dansk bliver disse navne til Lasse Lunderskov, Claus Bue, Niels Olsen og Stig Hoffmeyer.

"Det Magiske Sværd" læner sig lidt for meget op af Disney, og den er ikke ligeså charmerende og teknisk i top som Disneys seneste succeser. Men hvis Warner fortsætter tegnefilmproduktionen og udvikler deres egen stil lidt mere, vil de snart give Disney kamp, og gøre det sværdt for dem i fremtiden.
Det magiske sværd - jagten på Camelot