Færdsel i Edens Have forbudt!

2.0
En kedelig melodramatisk skildring af danske Karen Mogensens liv i Costa Ricas regnskov.

Hvor er det trist at se en ambitiøs dansk coproduktion, gå op i hat og briller, røg og damp. Hvad der kunne have været et smukt portræt af en efter sigende karismatisk dansk kvinde, bliver en indsølet, storladen og meget overfladisk skildring, helt efter Hollywood åndsforladte manual. Det lyder slemt og det er dét så sandelig også.

Med en farvemættethed af en anden verden og alt for mange påtaget sensuelle billedkompositioner, fremstilles Costa Rica som Paradis på jorden. Og for Anna - hun spilles af Trine Pallesen og hedder i virkeligheden Karen Mogensen - ér det paradis. Som en anden Eva ankommer hun med sin svenske mand Niels, og sammen bygger de et primitivt hjem op i regnskoven. De vil leve i pagt med naturen og deres kærlighed til hinanden. Niels er biolog og han forsker løs, og kan snart sende mængder af opdagelser tilbage til civilisationen. Men som altid er der en slange i paradis og slangen er i dette tilfælde de lokale godsejere som skånselsløst fælder skoven for at opdyrke landet. Vi har altså med modstridende interesser at gøre og da tilflytterparrets øko-ideologier bliver forstyrrende, tager godsejerne sagen i egen hånd.

Historien, som er delvist autentisk - slutning på dramaet er faktisk en påstand - er rørende, men blæst op til en stor pladderromantisk knaldperle med en gobbels blødhed og karakterløshed. Eksotiske frugter spises ved et veldækket bord på stranden. Kys og kram er smukke når solen går op og ned, og det er jo egentlig spektakulært. Men selv farvestrålende gyldne billeder skal tages med mådehold, for historien, som i sig selv er usammenhængende fortalt, forsvinder i postkortæstetik og melodramatiske optrin. Det er rigtig synd.

Desuden er Trine Pallesen som Anna alias Karen ikke videre overbevisende. Hun har ikke den karismatiske udstråling og det synlige engagement som Karen Mogensen var kendt for. Faktisk kan det undre én, at det lille forfinede skind som Frk. Pallesen fremstiller, overlever så meget som én nat i en hjemmelavet hottentot-hytte på stranden. Samuel Fröler som Niels er lidt bedre, men jeg vil ikke afvise det underlige fænomen, at skuespillere der ikke taler dansk, lyder mere overbevisende.

Nej, "Et hjørne af paradis" er en stor skuffelse. Men træerne vokser jo heller ikke ind i himlen... i dansk film.
Et Hjørne af paradis