På fantasiens vinger

3.0
Fædre og flyvere er omdrejningspunktet i den 10-årige Antons liv

"Anton" er en helt igennem jysk spillefilm. Den er ikke alene lavet af en jyde, den er også optaget i Jylland for jyske penge. Det burde ikke være et særligt bemærkelsesværdigt karakteristika, men det er første gang det sker, siden Nils Malmros i 1973 skabte "Lars Ole, 5C". Alligevel skal "Anton" først og fremmest fremhæves for den universelle historie, som både børn og deres voksne kan profitere af at se.

Den 10-årige Anton er vild med flyvere. Hans værelse er proppet med modeller og i den gamle garage i baggården står hans helt egen hjemmegjorte propelflyver. I det vil han flyve ud og finde sin far. Faren, der var pilot, døde i en ulykke, da Anton var mindre, men han holder stædigt fast i sit projekt. Faren må være derude et sted, og med det rette flys hjælp, skal han nok finde ham.

Boblen brister
Der er svært at få lov til at leve sine fantasier ud, når virkeligheden maser sig på. Antons mor er godt træt af hans evindelige heltedyrkelse af den mand, som hun helt irrationelt, men meget forståeligt, føler sig frygtelig svigtet af. Antons kammerater driller ham, fordi han altid fabler om farens mange bedrifter og sit eget kendskab til fly. Da klassen er på ekskursion til lufthavnen, vil de ha' beviser. For at imponere klassens pæne pige, Mie, og sætte sin rival Søren ud af spillet, kravler Anton op i en F16 og begynder at trykke på knapper. Det hele ender selvfølgelig galt.

Det bliver sværere og sværere at være Anton. Mareridtene får ham til at tisse i sengen om natten, mor ser en ny mand - og kammeraterne er mere end trætte af ham og hans flyvere. Boblen brister med et brag, og det af en kaliber, som kan høres ud over hele Århus.

"Anton" er instrueret af den unge debuterende instruktør, Aage Rais. Personinstruktionen er yderst vellykket, når det gælder børnene. Specielt Jacob Oliver Krarup er knusende charmerende i rollen som Anton. Han svinger uden slinger fra Anton med gavtyveansigtet på vej op i jagerflyet til den sønderknuste Anton, der raserer sit værelse i afmagt. De voksne figurer halter derimod. Deres uforståenhed kan forklare en vis bevidst stivhed, men det tangerer det tåkrummende, når læreren udbryder: "Du bliver altså nødt til at forstå, at din far er død".

"Anton" bygger på Aage Rais' egen barndom, og det er ikke svært at se, hvad Anton og Aage har til fælles. De brænder begge for deres projekter og for deres drømme. Aage vil lave film - selvom han aldrig har gået på filmskolen, og selvom han bor i Jylland. Den hjemmegjorte propelflyverer lettet.
Anton