Myremorsomt!

4.0
I DreamWorks 100% computeranimerede spillefilm om livet i en myretue, er det stemmerne bag figurerne, der hiver alle trumferne hjem.

Der var engang, hvor Woody Allen lavede andet end film om utroskab og neuroser. Dengang lavede han film som "Bananas" (1971). En film om ubetydelige personer, som i deres forsøg på at undgå problemer, ender med at få masser af dem. I filmen ¨"Everything You Always Wanted to Know About Sex (But Were Afraid to Ask)" fra 1972 lagde han sågar stemme til en mindeværdig sædcelle, som i filmens klimaktiske scene ikke er helt så hook på det der med bare at kaste sig ud i det, som alle de andre.

Film som disse har tydeligvis været en stor inspirationskilde for instruktørerne Eric Darnell og Tim Johnson, som i deres stort anlagte 100% computeranimerede spillefilm "Antz", har givet Allen hovedrollen som myreren Z. Eller det vil nærmere sige, at hans stemme har hovedrollen. Lige fra filmens start hvor han, vanen tro, er hos psykiater og fortæller om, hvor utilpas han føler sig i myrekolonien, er tonen slået an. Dette er ikke en kulørt komedie for børn men derimod en fed satire for voksne. Filmen er næsten uden sange, men har masser af in-jokes, som vil gå hen over hovedet på selv større børn. Men det skal jo ikke forhindre forældre i at bruge filmen som undskyldning for at slæbe deres børn i biografen. De skal bare være forberedt på, at det bliver dem og ikke deres poder, som får den store oplevelse.

Al magt til Z

Som nævnt er myren Z ikke rigtigt tilfreds med sit liv i tuen, men har selvfølgelig ikke mod nok til at sætte sig op imod systemet. Derfor er der, til alt held kunne man sige, en uhyggelig sammensværgelse under opsejling, ledet af den grumme general Mandible (Gene Hackman) og dennes flyvende oppasser Cutter (Christopher Walken). Der er også den søde og smukke prinsesse Bala (Sharon Stone), forlovet med generalen, som selvfølgelig lige skal snige sig ned i arbejderbaren, hvor hun møder vor helt Z, som bliver blød i alle seks ben. For at imponere hende overtaler han sin store ven, soldatermyren Weaver (kosteligt 'spillet' af Sylvester Stallone), til at bytte plads med ham for en dag, så han kan være med ved en stor parade for dronningen. Men alt går som forventet galt, og Z ryger afsted i krig, bliver krigshelt, kidnapper osv. osv. Handlingen kører på skinner, og der er kun få pauser i den forrygende fortælling, som også bringer myrerne skrækkeligt tæt på menneskenes gruopvækkende verden.

Ny teknik er godt, men...

Der er i "Antz" taget en helt ny computeranimationsteknik i brug, men det er stadig en smagssag, om man kan lide de knivskarpe computerbilleder, eller man foretrækker mere klassisk animation. Men der hvor myrefilmen vinder terræn, er i figurerne som er modeleret efter de skuespillere, der har lagt stemme til dem. Det er selvfølgelig ikke noget nyt, men i "Antz" er det netop de kostelige skuespilpræstationer fra især Allen og Stallone, som gør det alle pengene værd. I så høj grad, at man næsten glemmer, at det er animation man ser på, og det sker ikke hver dag.
Antz