College-filmen længe leve

4.0
Endelig byder de danske biografer på en collegefilm, der er værd at se

College-genren er med rette en udskældt størrelse. Ofte hæver filmene sig ikke over stereotype portrætter af unge amerikanere og umorsomme platheder spundet over det vilde sex- og datingliv eller problemer med lærere og forældre. Med filmen "Road Trip" er der endelig mulighed for at se genren udnyttet, så det bliver morsomt. "Road Trip" benytter det bedste fra collegefilmen og roadmovien i en skøn sammenblanding af forviklinger, pinlige og livsfarlige situationer og bizarre indfald. Det lyder måske ikke anderledes end så ofte før, men i hænderne på Todd Phillips og med Ivan Reitman, der producerede "Deltaklikken" (1978) på sidelinjen, er "Road Trip" mere end ren ungdomsgas.

Teenagelove
Josh (Breckin Meyer) og Tiffany (Rachel Blanchard) er barndoms- og highschool sweethearts. Da de starter på college i henholdsvis Texas og staten New York, lover de hinanden evig troskab - noget af en satsning må man sige, når man tænker på afstand, nye venner, fristelser og lignende småproblemer. De ringer sammen hver dag, og det er ikke mærkeligt, at Josh bliver nervøs, da han ikke hører fra Tiffany. I stedet for at skrive optager han et videobånd med sig selv. Hermed er fundamentet til årets største brøler lagt og en uforglemmelig biltur gennem USA sættes igang. Det er nemlig ikke Joshs uskyldige indspilning af sig selv, men derimod en dyneløftende optagelse af Josh og studiekameraten Beth, der sendes afsted til Texas. Hvad andet kan man gøre end at samle et par gode venner og låne en bil af colleges yngste og mest umodne fyr Kyle (DJ Qualls). Så går turen til Texas, og det er ikke småting vores venner udsætter sig selv og andre for undervejs.

Veloplagt og overraskende
"Road Trip" er veloplagt til fingerspidserne og jonglerer elegant med et hav af sidehistorier og bipersoner. Hver af personerne er selvfølgelig typer, men det er netop hver enkels særegne træk og modsætningen til de andre, der ligger til grund for komikken og udviklingen i historien: Josh er den samvittighedsfulde boy next door, mens E.L. (Seann William Scott) er womanizer. Rubin er hashrygende fysiknørd, mens Kyle er fuglebrystet underhund. Tiffany er forsigtig brunette, mens Beth er udfordrende blondine. Og endelig er Barry (Tom Green) en dyreplagende psykopat og i øvrigt filmens morsomme fortæller. Med andre ord et persongalleri med muligheder. Det er ikke de dybe budskabers film, men alle personer gennemgår hver deres udvikling. Det er uanstrengt og hele tiden med et overraskende twist. "Road Trip" giver college-filmen et tiltrængt pift.
Road Trip