Baseball og hjerter af guld

3.0
"To tøser ta'r affære" er en sukkersød komedie om to piger, der ligner hinanden som to dråber vand, og splejser den enes far og dens andens reservemor sammen. Det er kvalmende nuttet og uforpligtende godmodigt.

På den københavnske Kanal 2 har i længere tid kørt den ulideligt rørstrømske amerikanske familieserie "Hænderne fulde", om en enlig fars besvær med tre 'dejlige men hyperaktive' børn. Nu, med premieren på familiekomedien "To tøser ta'r affære" får man til sin rædsel afsløret, at den mest afskyelige rolle i "Hænderne fulde", den pussenussede og storøjede Michelle, ikke spilles af én, men hele to skuespillere: Tvillingerne Mary-Kate og Ashley Olsen. De kan altså gøre dobbelt så meget skade for den gode smag. Vorherre bevare os!

Tvillingerne spiller med imponerende krukkethed tiltelrollerne i "To tøser ta'r affære" og det hele er ikke så slemt, som man kunne forvente, for alt i alt er filmen en venlig og behagelig familiekomedie om, hvordan modsætninger mødes og ægte kærlighed opstår. Ni-årige Amanda (Mary-Kate Olsen) er det, éns farmor ville kalde 'en rigtig krudtugle', et rapkæftet og balstyrigt gadebarn med et hjerte af guld. Hun er vokset op på et børnehjem, og endskønt hun er demonstrativt selvstændig, og helst bruger tiden på baseball og andre drengestreger, er hun alligevel tæt knyttet til socialpædagogen Diane (Kirstie Alley som fortsætter sin glorværdige familiekomedie-karriere fra "Det er mig der snakker"-filmene; skal hun da aldrig spille andet?).

Diane har endnu ikke fundet Den store kærlighed, "that home-run, over the fence, hit-it-out-of-the-park thing", som det hedder i baseball-sprog. I stedet ønsker hun at adoptere Amanda, men har ikke mulighed for det af økonomiske årsager, og pigen står istedet til bortadoption hos den skrækkelige Butkis-familie (og jo - vittigheden er, at navnet lyder som 'buttkiss' - "røvslikker"). Snart opstår alligevel muligheden for et lykkeligt liv for både Amanda og Diana, da de igennem indviklede forbindelser møder industrikongen Roger Callaway (sympatiske Steve Guttenberg, kendt fra den uendelige lavkomikserie "Politiskolen") og dennes velopdragne og kultiverede datter Alyssa (Ashley Olsen), hvis moder døde kort efter Alyssas fødsel (Trivia: Man kan forøvrigt altid kende forskel på de to tvillinger, da Ashley er højrehåndet, mens Mary-Kate er venstrehåndet).

De to piger er diamentrale modsætninger, den ene rig og sofistikeret, den anden fattig og grov, men tilfældigvis ligner de hinanden som to dråber vand, (et tilfælde vi iøvrigt aldrig får forklaret). Der er selvfølgelig ikke langt til den klassiske forveklingskomedie og rollebytnings-temaet, hvor vittighederne kan opsummeres i sætningen "du er ikke rigtig dig selv idag". Efter at de to tøser har leget lidt med hinandens roller, finder de ud af, at de hellere må få sammensvejset Diane og Roger, for at undgå h.h.v. en ildevarslende plejefamilie og en ulidelig kommende high-society stedmoder (spillet enstrenget morsomt af Jane Sibbet, kendt fra bl.a. "Santa Barbara"). Om den svære opgave som tveægget giftekniv lykkes for de snarrådige småpiger, skal ikke afsløres her, men sikkert er det, at Diane og Roger passer virkelig godt sammen.

"To tøser ta'r affære" er en standard Hollywood familiekomedie, hvor alle mennesker er søde og rare mod hinanden, problemerne aldrig er større, end de kan klares med et smil, og alting ender godt. Fotograferet totalt anonymt og fortalt så selv de bagerste rækker kan være med. Her tabes ingen punch-lines på gulvet, og underlægningsmusikken fører os behændigt fra stemning til stemning.

Producerne James Orr og Jim Cruishank har tidligere stået for "Tre mand og en lille baby" og "Halløj i klosteret 2", så de kan deres andenrangskomedie-kram. "To tøser ta'r affære" er pastelfarvet drømmeri om heste og lange rækker af tøjdyr til pigeværelset, med lidt lagkagekomik til at bløde op for de sentimentale passager. Det er sødt og sjovt, og alt, alt for meget af det gode. Alligevel har den selvtilfredse krukkethed en egen sær charme, og forhåbentlig vil små børn og deres forældre finde filmen fornøjelig.
To tøser ta'r affære