Så megen vrede...

4.0
Med filmen "Pizza King" har Ole Christian Madsen instrueret en gribende og barsk skildring af, hvordan livet som 2. generationsindvandrer i storbyen også kan være.

Hvileløst driver den unge Junes (Ali Kazim) rundt i Nørrebros gader. Hans fortid som professionel bokser blev for flere år siden ødelagt af en uheldig voldsdom. Nu fordriver han tiden med smårapserier og hælervirksomhed. Hver dag mødes han med sine venner på det lokale pizzeria Pizza King, som er deres faste base. Her møder vi Bobby (Janus Nabil Bakrawi), som med sit forrygende temperament gerne vil være cool gangster. Og Fauzi (Isam Subeihi) og Zuzu (Farshad Kholgi), der hver især drømmer om at blive henholdsvis politimand og skuespiller. Trængt op af samfundets fordomme, uforstående forældre og opsparet vrede, kæmper drengene hver sin kamp for at skabe sig en fremtid. De har kun hinanden, og ved fælles hjælp forsøger de at tilpasse sig storbyens puls. Dagene går med småkriminalitet, indtil Junes og Bobby en dag tilfældigt finder 25 kg. hash under et indbrud. Og pulsen stiger for de unge mænd, som kæmper i dilemmaet mellem at aflevere tyvegodset tilbage eller sælge det.

Overlevelse eller deroute?
"Pizza King" giver et bredspektret indblik i, hvor komplekst det er at være dansker med etnisk baggrund. Specielt når man bor på Nørrebro og har langfingrede venner. Generationskløften mellem forældrenes etniske vaner og drengenes forsøg på at inkorporere sig i det danske samfund er stor, og drengene står meget alene. De knytter stærke venskabsbånd med hinanden, men det er ikke problemfrit. For deres fællesskab er på en og samme tid både overlevelse og deroute. Når de ikke magter at bakke op, trækker de hinanden ned i kriminaliteten. Og det sociale skel imellem 2. generationsindvandrerne går heller ikke ram forbi. Den interne racisme følges op gennem Jules' møde med den unge jurastuderende Fatima. Hun og Jules er meget fascinerede af hinanden, men Fatima vægrer sig mod en romance med en småkriminel araber. Og da Bobby samtidigt flipper magtesløs ud med en skarpladt pistol, gør det ikke tingene mindre komplicerede for Jules. Skal han bryde ud af kriminaliteten og satse på Fatima, eller skal han hjælpe sin bedste ven?

Et lærerigt indblik
"Pizza King" er rå og virkelighedsnær. Gennem et insisterende nærvær åbner filmen op for alle de mange forskellige faktorer, som de unge kæmper sig igennem. Den fejer fordomme væk og baner vejen for en større forståelse for hele indvandrer-problematikken. Og det er modigt og helhjertet gjort. Men filmens styrke ligger også i skuespillernes bragende indlevede præstationer. Personerne er fuldt ud troværdige og skildrer deres eksistentielle frustration hudløst ærligt. Samtidigt med, at de også fylder lærredet godt ud med menneskelig varme og gloende venskaber. "Pizza King" er et lærerigt indblik for alle og en vigtig film, som fortjener at blive taget alvorligt
Pizza King