Med eller uden oliven?

3.0
En prisoverdænget svensk børnefilm er ankommet til Danmark, og også her er det lykkedes at snuppe en hædersbevisning, idet "Tsatsiki" i starten af december fik hovedprisen ved børnefilmfestivalen Buster

Når man render rundt med et velsmagende og eksotisk navn som Tsatsiki, er livet i det kolde nord ikke altid lige let. Og når man samtidig savner sin fraværende far noget så usigeligt og godt kunne bruge lidt mandlig adspredelse i hverdagen, kan humøret svinge lidt.

Heldigvis er knægten (Samuel Haus) fuld af gå på mod og handlekraft og desuden lidt af en charmetrold, der elsker sin sprælske mor (Alexandra Rapaport). Hun spiller i et band og er i gang med at udleve drømmen om at bliver rockstjerne. Tsatsiki er resultatet af en kort ferieflirt, hun havde på en charterferie i Grækenland for otte år siden, og lige så højt som hun elsker sin søn, lige så lidt kan hun fortælle om hans far. Det eneste hun kan fortælle er, at han fanger blæksprutter.

Lej en familie
Da Tsatsiki mener, at hans mor har brug for en sød kæreste, prøver han at splejse hende sammen med en danseglad politimand (Jacob Ericksson), som lejer et værelse hos den lille familie. Selv om filmen fortælles af en 8-årig, får instruktøren Ella Lemhagen også indflettet nogle gode pointer om voksne og deres længsler og drømme.

Og det foregår ikke på en skidengrå realistisk baggrund, men i et mere farverigt univers, der låner lidt fra eventyrets verden. Ikke helt så ekstremt som i for eksempel Natasha Arthys "Mirakel", som også har en dagdrømmende mindreårig i hovedrollen, der godt kunne tænke sig en glad mor.

Italienske tilstande
Det er en fornøjelse at se en børnefilm med et budget, som tillader, at handlingen kan flytte til det solfyldte udland, og eksotiske drømmerier kan realiseres. Det er til gengæld lidt synd at se en vittig svensk dialog blive erstattet af eftersynkroniserede danske stemmer. Det er selvfølgelig, fordi de yngste danskere også skal kunne forstå og få glæde af filmen, men klodset ser det nu ud.

Flere børnejuryer har sagt god for "Tsatsiki", så tøv ikke med at invitere de små størrelser i biffen. Der er også nok charme, selvtillid og lækker popmusik i filmen til at voksne vil føle sig godt underholdt.