Tandlæge i skudlinien

2.0
Instruktøren Jonathan Lynn, der har masser af erfaring med komedier og har skabt serien "Javel, Hr. Minister" har denne gang samlet et hold med en masse kendte navne. En flok stjerner er dog ikke nok til at omsætte et kedeligt manuskript til stor komik

Matthew Perry, som flere vil kender som Chandler i succes tv-serien "Venner", spiller i "Ni fod under" den underkuede tandlæge Oz. Hans svigermor driller ham med, at han er den eneste tandlæge, der ikke kan tjene masser af penge, og hans kone har travlt med at bruge de få, han tjener. Oz kan desværre ikke slippe af med nogen af dem, da han hænger på familiens gamle gæld.
Så da de finder ud af, at deres nye nabo er den tidligere mafialejemorder Jimmy the Tulip (Bruce Willis), hvis gamle boss vil betale rigtig godt for at finde ham igen, tager en udspekuleret plan form. Desværre - for Oz - viser det sig, at alle de implicerede er lige så udspekulerede, og pludselig er der 10 millioner dollars adskillige lejemordere og flere smukke kvinder involveret i løjerne.

Allo´ Allo´
Det hele serveres som en komedie med et stænk af hvem-snyder-hvem forvekslinger og lidt skyderi for spændingens skyld. Der er bare ikke rigtigt noget af det, der virker. Perrys figur er svær at skelne fra rollen som den fjollede og uheldige Chandler i "Venner". Han viser godt nok et vist talent for at falde og løbe ind i døre på en meget overbevisende måde, men der er grænser for, hvor mange gange det er sjovt. Det er i det hele taget et problem, at de sjove indfald genbruges flere gange, og det bliver mere enerverende end underholdende at Oz f.eks. farer op hver gang hans bipper giver lyd fra sig. Instruktøren Jonathan Lynn har tilsynladende også ment, at det var nok bare at udstyre Rosanne Arquette, der spiller Ozs kone, med en fransk accent for at sikre komikken på den front.

Bruce og brormand
Bruce Willis må efterhånden kunne se sej ud i undertrøje, og med en pistol i hånden, i søvne. Han har da heller ikke meget andet end et par rappe oneliners, sit gennempøvede image og ulvesmilet at byde på. Han skal dog have tak for at have bragt Michael Clarke Duncan ind i filmen. De to mødtes under indspilningen af Michael Bays "Armageddon" (1998), og blev bedste venner. Og da Bruces bror David Willis er producent på "Ni fod under", er det jo let at invitere vennerne med. Duncan var nomineret til en Oscar for sin rolle som fangen med de magiske evner i Frank Darabonts "Den grønne mil" (1999).
I "Ni fod under" spiller han godt på, at han fysisk er stor og truende, men samtidig har en stemme og et smil, der kan smelte selv de hårdeste fyre.

Han borede slet ikke
I et par ret morsomme scener udnyttes det, at Oz er tandlæge og har patienter under behandling, men der kunne være spillet langt bedre på de uhyggelige aspekter i at komme i kløerne på en rystende nervøs tandlæge. Også forvekslingskomikken kunne med held være kørt endnu længere ud, men fans af Bruce Willis eller Matthew Perry vil nok kunne finde noget at more sig over i "Ni fod under". Herfra ønskes der blot mere lattergas, tak.
Ni fod under