Sssssmokin'

5.0
Med "The Insider" viser Michael Mann sig igen som en overdådig filmfortæller og har begået et mesterligt spiddende drama, der er en potentiel klassiker i samme vægtklasse som "Alle præsidentens mænd" ('76).

At Michael Mann er en genremæssig uberegnelig herre, er "The Insider" et slående bevis på. Efter han veritabelt ramte kriminalfilmens hoved på sømmet med mesterstykket "Heat" ('95), har han denne gang højst overraskende kastet sig over den dramadokumentaristiske genre.

Tobaksnak

Filmen er baseret på den kontroversielle historie om Dr. Jeffrey Wigand, der afslørede tobaksindustriens respektløse manipulation med cigaretters nicotinindhold. Wigand (Russell Crowe) er netop blevet fyret fra en toppost i tobaksgiganten Brown & Williamson og ligger pludselig inde med en hel del sprængfarlige oplysninger om virksomheden og hele industrien. Anonymt sender han dem til journalisten på programmet "60 minutes", Lowell Bergman (Al Pacino), der finder afsløringerne mere end interessante. Han opsporer Wigand for at overtale ham til at stille op i programmet. Men selvom han udmærket er klar over hans moralske ansvar, er han dog ikke umiddelbart med på ideen, og hele den første del af filmen går med en indlevende beskrivelse af den fortrolighed og det venskab, der vokser mellem de to mænd. Da Wigand, med al den retslige sikkerhed i ryggen som Lowell kan mønstre, endelig slår til, vælger tv-selskabet CBS at stryge interviewet, fordi det er for afslørende og for mange interesser står på spil.

Magiske Mann

Der kan ikke strøes nok rundt med superlativerne til Mann's på alle måder store film. Med sin pertentlige perfektionisme og sit sublime fortælletalent har han skabt en umådelig helstøbt film, der ikke er set mage længe. Oven i hatten får man en energisk og engageret Al Pacino, men specielt en intet mindre end fantastisk Russell Crowe, der bare bliver bedre og bedre. Og som om det ikke var nok, så er den lange liste af birolleskuespillere helt oppe på "Heat"-niveau: Christopher Plummer som "60 Minutes"-ankermanden Mike Wallace og Bruce McGill i en lille, men mindeværdig rolle som Wigands forsvarer.

Manns mesterstykke kan ganske enkelt ikke anbefales nok og bør, hvis der overhovedet er nogen retfærdighed til, skrabe en gedigen samling Oscars til sig.
The Insider