Ikke befrivillig

1.0
Hvis man er en dag over 13, skal man holde sig væk fra tredie del af det økologiske green-peace-inspirerede hval-drama Befri Willy III.

Hvad gør man i denne situation? Giver en ungdomsfilm tørt på? Eller ifører sig en 13-årigs briller og falder i svime over en teenage-stjerne i en helt utrolig forudsigelig omgang moralsk sødsuppe? Jeg vil være mild og overbærende, men vil ikke undlade at gøre opmærksom på et par katastrofale scener som selv unge biografgængere må korse sig ved.

I "Befri Willy 3", som må siges at henvende sig til folk mellem 7 og 13, er Jesse (småkvabsede teenage-hjerteknuser Jason James Richter) blevet 17 år, og har fået sommerjob som forskningsassistent på en havundersøgelseskutter. Den "toughe" og stereotype kvindelige forsker Drew ser ynglet an, kun Jesses ven og læremester Randolph ved, at Jesse kan dét der med hvaler. Og ganske rigtig da Jesse får kontakt med hvalen Willy, må Drew overgive sig. Men uha, der er væmmeligere hændelser i farvandet, for missionens formål er at afsløre de erhvervsfiskere, der ulovligt dræber og sælger Willy og hans slægt. Fiskeren John er en af "the bad guys" med skægstubbe og skovmandsskjorte, og han har oven i købet inviteret sin 10-årige søn Max med på sin båd for første gang. Stakkels lille Max - han er vidne til fars illegale adfærd og desuden vil Jesse og hans venner have Max til at hjælpe sig med afsløringen.

Underholdning med budskaber

"Befri Willy 3" er politisk korrekt indoktrinering af unge. Om de unge selv kan differentiere glat underholdning fra mere eller mindre skjulte budskaber, kan man med en vis uro overveje, i alle fald formår filmen at tale godt og grundigt ned til selv de yngste i målgruppen. Når lille Max til slut tilgiver farmand, selvom han er en skurk af både sind og udseende, flyder sukkeret ned af lærredet. Og helt utåleligt bliver det - afslør ikke dette for børnene, det er næsten synd - da Willys hvalkæreste føder et hvalbarn og vi i meget lang tid skal se de to forældre og familieforøgelsen i postkort-indstilninger. For, bag og fra siden, tilført skønsang. Det er ikke ligefrem "Le Grand Bleu"! Nej, med mindre ungerne plager, så vil en tur langs vandet være mere udbytterigt.
Befri Willy 3