Huset, der skreg

2.0
Flotte effekter, organisk ornamentering og action er ikke nok til et godt gys.

Dr. Marrow, spillet af Liam Neeson, har inviteret en gruppe forsøgspersoner ud til et ensomt beliggende herresæde for at studere deres søvnløshed på nærmeste hold. Allerede inden forsøget kommer rigtigt i gang, fortæller han om stedets ulykkelige fortid. Han fortæller, hvordan Crain, der byggede det store hus, skabte sig en formue ved at udnytte børn som arbejdskraft på sine fabrikker, og hvordan hans unge kone begik selvmord. I virkeligheden drejer forsøget sig nemlig om at studere frygt og angst hos de medvirkende, og det bliver der rigelig mulighed for. Huset viser sig nemlig at rumme meget mere end de overleveringer, Dr. Marrow fortæller, og snart må de slås mod fortidens ubehageligt levende dæmoner.

Genbrug gør bange

"The Haunting - Hjemsøgt" er en genindspilning af Robert Wises gyserklassiker af samme navn fra 1963. Hvor denne sort/hvid-film i høj grad arbejdede med lyden, og med alt det, man ikke ser, men sagtens kan forestille sig, er intet i dagens version overladt til fantasien. Tidens computerteknologi gør det både muligt at skabe hvad som helst, og netop de imponerende effekter er både filmens styrke og svaghed. Det er unægtelig flot at se på, men et overkill af levende statuer og bevægelige vægge giver desværre til sidst filmen mere skær af action end af gyser, og det vigtigste for en gyser må vel være, at publikum skal blive bange.

Luk øjnene

Som i originalen er der også arbejdet meget med lyden, og filmen bliver næsten mere uhyggelig, når man lukker øjnene og nyder den imponerende surround-sound, der udfolder sig omkring en. Sammen med selve husets organiske ornamentering og dystre gange - en virkelig lækker omgang set-design - er lyden faktisk filmens hovedperson. Lili Taylor skal dog også fremhæves for en solid indsats, mens Catherine Zeta-Jones ikke beviser, at hun er andet end et kønt ansigt med lange ben.

At tage en klassiker og skrue op for effekterne er ikke den rette opskrift på at ramme og skræmme livet af nutidens publikum, hvilket en stribe film også beviser i USA netop nu. Så hvis du vil have et rigtigt gys, må du nok vente et par måneder endnu.
The Haunting - Hjemsøgt