Mord i Moskva

4.0
"Det stumme vidne" er en effektiv, velfortalt og spændende gyser

"Det stumme vidne" udspiller sig i et nutidigt fattigt og gangsterdomineret Moskva. Et amerikansk filmhold er ved at optage en blodig lavbudgetfilm i et forfaldent filmstudie. Optagelserne er præget af kommunikationsproblemer, da ikke alle russerne snakker lige godt engelsk - hvis overhovedet. Den unge amerikanske pige Billy (Marina Sudina) udfører filmens special-effekter, hovedsageligt iscenesættelsen af mordofre. Det kommer til at spille en væsentlig rolle senere i filmen.

Billy er stum og således ekstra handicappet i forhold til den i forvejen besværlige kommunikation. En aften efter arbejdstid bliver hun ved et uheld låst inde i filmstudiet. Der kommer hun til at overvære, hvad hun tror er optagelserne til en 'snuff-movie', det vil sige en film, hvor mordene er ægte. Men selvom det i første omgang lykkes for Billy at slippe væk og tilkalde politiet, er der ingen, der tror på hende. Alle spor efter 'mordet' er væk, og gerningsmændende hævder, at de bare afprøvede, om special-effekterne var gode nok. Men hvis det bare var tilfældet, så var der jo ingen historie...

Stol kun på dig selv
Så går den vilde jagt gennem et dystert og korrupt Moskva, hvor et menneskeliv ikke er meget værd, og hvor det ikke er til at vide, hvem der er ven, og hvem der er fjende. Heller ikke inden for politiet kan man vide sig sikker. Undervejs får Billy hjælp af sin søster og dennes kæreste, der er instruktør på filmen. Kærestens hjælp er dog unægtelig til at overse, da han er af den type, der på to minutter kan forvandle selv den mest banale hverdagsituation til en katastrofe .

"Det stumme vidne" er elementært spændende hele vejen igennem. Det er - i hvert fald for mig - tit et stort problem i såkaldte spændingsfilm, at plottet rummer urimelige usandsynligheder, og at personerne synes fuldstændig blottet for al basal sund fornuft. Ikke at en film behøver være realistisk som sådan, men for rigtigt at gyse med, skal man kunne tro på hændelserne og på historien, mens man ser dem. Der falder "Det stumme vidne" heldigvis ikke igennem.

Alle locations i "Det stumme vidne" bruges optimalt. Det forfaldne filmstudie bliver til et klaustrofobisk og uhyggeligt sted, hvor Billy flygter rundt som en mus i en labyrint. Filmen formår at skabe en generel uhygge, hvor steder og ting bliver skræmmende og ildevarslende. Selv vanddråber på en rude bliver uhyggelige i "Det stumme vidne". Billys stumhed bliver også en effektiv medspiller. Hun kan ikke bare ringe til politiet, når én af de rigtig væmmelig mænd, bevæbnet med en økse, er ved at bryde igennem hendes dør. Men hun er en værdig heltinde. For nok er Billy stum og bange, men hun er hverken dum eller hjælpeløs, og hun vokser med opgaven - læs: Med antallet af mennesker, der vil dræbe hende. "Det stumme vidne" er en film, der er værd at se, hvis man gerne vil underholdes og skræmmes på en velkvalificeret måde.