Tysk drama og suspense

3.0
Tom Tykwer er det nye, store navn i Tyskland og nu får danskerne også lov til at opleve ham med hans spændings- og kærlighedsfilm "Vintersoverne"

I bjergene i det sydlige Tyskland følger filmen fire unge mennesker i slutningen af tyverne. Laura (Marie-Lou Sellem) og Rebecca (Floriane Daniel) bor sammen i en hytte, godt gemt af vejen med en masse møbler og souveniers, så den indelukkede og klaustrofobiske stemning står i klar kontrast til de smukke, frie og klare snefyldte omgivelser. Vi følger Rebecca og hendes kæreste Marcos (Heino Ferch) konfliktfyldte kærlighedsforhold. Laura møder den mystiske René (Ulrich Matthes) og de indleder også et forhold. Sideløbende følger vi den ældre farmer Theo (Josef Bierbichler) og hele den indviklede og skæbnefyldte fortælling starter med en bilulykke, hvor Theo og René er tæt på at kollidere. René ender bare i sneen, men Theos bil og hesteanhænger vælter og datteren, som har sneget sig med på turen, kommer slemt til skade. René husker ingenting bagefter, og går derfor bare sin vej. Det eneste Theo husker er et slangeformet ar, han ser på Renés hoved og, han bliver besat af at finde frem til synderen.

Indviklet skæbnefortælling
"Vintersoverne" er en sjov fortælling om kærligheden og dens trange kår i 90'erne, hvor alle egentlig bare tænker på dem selv. Men historien er konstrueret på Altmansk manér, hvor personernes veje krydses uden de ved, hvem det er, de står over for og skæbnen og tilfældighederne spiller ind og tager styringen. Filmen kunne godt være en skæbnefortælling - en personskildring i de følelseskolde 90'ere, men krimigenren bliver inddraget i kraft af bilulykken og suspensselementet, da man hele tiden venter på, at Theo skal finde frem til René og opklare ulykken.

Tom Tykwer leger med kameraføringen og det virker ganske godt. Med close-ups og skæve vinkler involverer kameraet sig i fortællingen. Det observerer ikke bare begivenhederne men går tæt på og understreger personernes følelser og sindstilstand. Og netop på grund af dette filmsprog er Tom Tykwer blevet sammenlignet med David Lynch. Visuelt er den også lidt speciel idet karakterenes personlighed er afspejlet i deres tøjs farve. Rebecca er f.eks. altid iført røde nuancer og lever af at oversætte trashede kærlighedsromaner, så hun er selvfølgelig den lidenskabelige i denne historie, og på samme måde repræsenterer de andre karakterer en bestemt type menneske, som hver især har deres opfattelse af livet og forskellige mål i tilværelsen.

Selvom "Vintersoverne" både er trist og tragisk, er der nu også nogle morsomme scener. Det er især karakteren Marco, der bringer et smil frem på læberne, når han har svært ved at styre sin jalousi og ikke synes Rebecca er så sød ved ham, som hun burde være. Alt i alt er "Vintersoverne" bestemt en seværdig film.