Money makes the world go around

3.0
10,5 milliarder kroner lyder som et beløb, man kun taber på film. Men denne dramadokumentar-film, hvor Evan McGregor spiller børsmægleren Nick Leeson, der gennem vilde spekulationer drev Englands ældste bank ud i konkurs, er faktisk bygget på en virkelig historie.

Da heldet endelig svigtede Nick Leeson i 1995, og det gigantiske underskud, han havde oparbejdet i Barings Banks afdeling i Singapore, blev afsløret, bragte det ikke bare banken til fald, men gjorde også Leeson til en jaget mand. Leeson endte i fængsel i Singapore, og der skrev han selvbiografien "Rogue Trader", som denne film er bygget over. Evan McGregor har den altdominerende hovedrolle som Leeson, og vi følger ham fra starten i banken, hvor man hurtigt bemærker sig den stræbsomme, unge mand.
Han tilbydes at opbygge et kontor for børshandel i Singapore, og ser det som sin store chance for at komme til tops i finansverdenen. Han hyrer et uerfarent, men energisk team og gør sin entre på børsen, som en storspiller gør sin entre på et casino. For at vinde stort skal der dog satses stort, og da det i starten går godt, stiger indsatserne hele tiden. Men Leesons nærmest magiske føling med markedet svigter, og tabene kommer væltende.

Dybt at falde
Leeson kan skjule tabene et stykke tid, men til sidst brænder jorden så meget under ham, at han ikke ser anden udvej end at flygte med sin kone. De skjuler sig i starten på en tropeø, men begiver sig til sidst mod London for at møde den uundgåelige straf. Leeson når dog ikke så langt og ender med at blive idømt seks års fængsel i Singapore.

Den internationale finansverden er i dag mere end nogensinde præget af, at gigantiske beløb flyder fra spekulant til spekulant verden rundt - ofte som nærmest fiktive tal på computerskærme. Denne lukkede verden kunne det have været interessant at få et kritisk indblik i, men det leverer "Vild Satsning" ikke. Hvordan det kan lykkes Leeson at tabe 10,5 milliarder kroner, forklares aldrig rigtigt. Scenerne fra børslokalet, hvor handlerne foregår, og hvor små kursudsving kan skabe panik på få sekunder, er skruet effektivt sammen. Hurtig klipning og heftig musik er med til at understrege den spænding, der er i lokalet. Men man sidder bagefter tilbage med en fornemmelse af ikke egentligt at have forstået, hvad der er foregået, mens finansudtrykkene er fløjet om ørerne på én.

McGregor har kraften
Filmen lever i høj grad på Evan McGregors præstation - han er helt troværdig i rollen som Leeson, og man føler bestemt den stigende desperation, han lever i, efterhånden som løgnene tårner sig op. Og så er han stadig ikke blevet for stor en stjerne til at vise sin bare røv. Han får desværre ikke meget modspil fra de øvrige medvirkende, specielt er hans kone, spillet af Anna Friel, en helt anonym karakter. Alt i alt en meget jævn film med et potentiale, der slet ikke udnyttes.