King Kong for børn

3.0
God og opbyggelig underholdning for (næsten) hele familien i historien om "Store Joe Young"

Det er i øjeblikket højeste mode, at genindspille alle de gamle monster-film med de allernyeste animationsteknikker. Den naive uskyld, som findes i disse film, taler åbenbart til en forvirret, ironisk og retro-fikseret slut-90er-bevidsthed, samtidig med at man jo gang på gang må imponeres over graden af livagtighed, fantasifostrene bringes til at optræde med. I "Store Joe Young" er det dog hverken barbariske rummænd som i "Independence Day" eller radioaktive kæmpeøgler som i "Godzilla", der bliver "opdateret" til 1999, men derimod alle tiders mest berømte kæmpegorilla, King Kong.

Pigen og gorillaen
Men King Kong i en noget mere børnevenlig version, forstås. King Kongs fædre, Merian Cooper og Ernest Schoedsack, skabte selv i 1949 filmen "Mighty Joe Young", som er forlægget for den film, der nu lanceres af Walt Disney Pictures - "Store Joe Young". Joe Young er en kæmpegorilla, som er vokset op sammen med pigen Jill. Jills mor var en kendt og respekteret zoolog, der en skæbnesvanger nat blev dræbt af de samme krybskytter, som netop havde dræbt Joe Youngs mor. Siden den dag har Jill og Joe Young holdt sammen og passet på hinanden.

Indtil nu har Jill og Joe levet fredeligt og isoleret på deres bjerg i Afrika, men rygterne går om den kæmpemæssige gorilla, og det trækker både almindeligt nysgerrige godtfolk, velmenende zoologer og knapt så velmenende vildtjægere til. Alt i alt er Joe Youngs sikkerhed truet. Så da den flotte, charmerende zoolog Gregg tilbyder Jill sin hjælp til at flytte Joe til et sikkert dyrereservat i Californien, takker hun ja. Men dyrereservatet er ikke lige, hvad Joe eller Jill havde tænkt sig, og da Joe dukker op i medierne, melder hans gamle fjender sig på banen. Joe er nødt til at stikke af, men det er ikke så ligetil at flygte ubemærket gennem Los Angeles' gader, når man er en fem meter høj gorilla. Snart har Joe foruden krybskytterne også politiet og den halve by i hælene.

Sød - og barsk
Det er en sød og opbyggelig historie, der bliver genfortalt i "Store Joe Young". Den er selvfølgelig vældig forudsigelig og vældig amerikansk, men det er jo et fint budskab, at vi skal passe på hinanden, naturen og dem, der er anderledes. Det er der vist ingen børn, der tager skade af. Til gengæld synes jeg, skurkene er temmelig hårdhændede, og specielt kommer én af dem ganske brutalt af dage - jeg ville tænke mig om to gange, inden jeg lod mine små børn se dét. Ellers er "Store Joe Young" fuldt hvad den er tænkt som - en lille King Kong for hele familien.
Store Joe Young