Hævnen er sød...men temmelig brutal

2.0
Mel Gibson er for en gangs skyld trådt i skurkens sko og giver den hele armen som den storrygende tough guy, Porter, i denne barske action film af Brian Helgeland.

Porter (Mel Gibson) og Val Resnick (Gregg Henry) stjæler på brutal vis en sum penge fra den kinesiske mafia. Bagefter tæller Porters kone pengene og alt er tilsyneladende i orden, men så ikke alligevel. Val og Porters kone stikker af sammen og skyder Porter. Han overlever dog, og vender efter nogle måneder tilbage til byen, og så er det payback time. Han finder efterhånden frem til Val, og det viser sig, at han har brugt alle pengene til at købe sig ind i den kæmpe store forbryderorganisation the Outfit, som styrer hele byen. Porter indser, at han må tage kampen op mod alle organisationens magtfulde mænd, som også spilles af nogle af Hollywoods tunge drenge, Kris kristofferson og James Coburn, for at få hans del af pengene og holde principperne i hævd.

No more mr. Nice guy er filmens reklameslogan, og det er tydeligt, at det lige skal bankes på plads i de indledende scener, hvor Gibson stjæler cigaretter fra en servitrice og stjæler et kreditkort, så han kan forberede sit hævntogt. Gibsons karakter vedbliver dog ikke at gøre sig i små tyverier men bliver mere og mere brutal og voldelig som filmen systematisk (afrydning for afrydning) skrider frem. Men Mel Gibson er nu bedst som tough guy, og selvom han er på den forkerte side af loven i "Payback" så er han selvfølgelig helten, og der er aldrig nogen tvivl om, at han nok skal klare sig igennem.

"Payback" er en rimelig ordinær og strømlinet action film uden de helt store overraskelser. Den har hentet en del af sin inspiration fra den gamle film noir tradition, og det ses i de dystre grå/blå farvenuancer, som filmen holdes i og i brugen af voice over. Men så stopper ligheden også - filmen fortjener absolut ikke at blive sammenlignet med de gode gamle klassikere, hvor spænding var i højsædet og plottet langt mere indviklet. I "Payback" er historien helt lige til og det visuelle tager over med blodbad og bomber (og en enkelt scene med en hammer). Plottet er ikke nyt - det et af de ældste temaer; den ene mands søgen og kamp for at nå sit mål. I "Payback" er hævn drivkraften, og det gør jo, at man får lidt ondt af Porter og selvfølgelig krydser fingre for, at alt nu må lykkedes for ham, for han er jo blevet snydt på det groveste.

"Sado" for alle pengene
Selvom det er en af de mere hårde action film, hvor selv en Mel Gibson er kynisk og livstræt, så er "Payback" også en smule lunefuld og vittig - eller det er i hvert fald meningen. Porter har altid et par one-liners i ærmet, men det er bare en smule latterligt - nej, så er det meget mere morsomt med det bedste kvindelige indslag, nemlig luderen Dominiatrix (Lucy Liu) Hun er herskerinde og er altid på arbejde - også i de mest alvorlige og livstruende situationer. Hun bidrager blot til den dekadente stemning, men situationerne er også morsomme.

Forventningerne er måske ikke helt så store, eftersom det var Helgeland, der skrev den pinlige "Farlige Teorier", men "Payback" er trods alt bedre uden dog at være en god film. Den indfrier ikke helt forventningerne, og selvom skuespillet er godt og historien forholdsvis troværdig, så er "Payback" bare ikke noget særligt. Mel Gibson og alle de andre fortjener bedre
Payback