Misbrugte drenge med store håndvåben

3.0
"Blinkende Lygter" stinker af dansk filmhit. Filmen er en krimikomedie med alvorlige undertoner, store skydevåben og masser af gode skuespilspræstationer. Og den er lavet af den kun 28-årige Oscar-vinder Anders Thomas Jensen

Fire venner har i masser af år fusket sig gennem tilværelsen med små- og storkriminalitet. Men nu gider Thorkild (Søren Pilmark) ikke mere. Efter at han sammen med sine tre venner har begået et indbrud for gangsterbossen Færingen, står han pludselig med fire millioner kroner i kontanter og muligheden for et ny start. Planen er at tage til Barcelona, men allerede omkring Fredericia brænder bilen sammen. Mændene må søge tilflugt i en forladt skov-restaurant, og her, konfronteret med naturen og nogle af de lokale særlinge, begynder der at ske ting med de fire mænd, som langsomt ændrer deres liv.


I tilbageblik fortælles de fires historier om ulykkelige barndomshjem med onde fædre. Arnes (Mads Mikkelsen) far slog ham, og Arne blev delvist skyld i en kammerats selvmord. Peter (Ulrich Thomsen) blev snuppet i at ryge en cigar, og som straf låste hans far ham inde i et skab med en hel kasse cigarer og forbød Peter at komme ud, før alle var røget.

Tynde forklaringsmodeller
Det er i tilbageblikkene, at den unge Oscarvinder Anders Thomas Jensen viser ambitioner med sin første spillefilm, men også her, at han har svært ved at levere varen. Den kun 28-årige manuskriptforfatter og instruktør bliver nemlig for skolepsykologisk, når han forklarer hele fyrenes personligheder med et enkelt barndomstraume. For eksempel fører Arnes fars voldelighed til Arnes besættelse af skydevåben, ligesom Peters fars tyranni med skabet har gjort Peter til kokainvrag.

Kun Thorkilds barndomshistorie om et æbletræ med tre æbler, som Thorkild ikke må spise, fungerer godt. Den er nemlig så absurd, at realismen bliver sprængt, og tilskueren selv får lov at tænke.

Zappa, år 2000
Tilbage i 1980erne lavede Bille August, Nils Malmros og Søren Kragh-Jakobsen følsomme film om teenagedrenge, som havde det svært med forældrene, svært med pigerne og svært med sig selv. "Blinkende Lygter" hører til i den tradition, men den er tidsrigtigt blevet dekoreret med store håndvåben, en kuffert fuld af penge og ikke så få Tarantino-klichéer.

Alligevel er "Blinkende Lygter" aldrig mindre end underholdende at se. Mændene svinger godt med hinanden, og da Sofie Gråbøl kommer ind fra venstre og skaber ballade, svinger især de komiske scener så godt, at filmen ligner et sikkert hit.
Blinkende Lygter