Veludført operation

3.0
Stuntmand og instruktør Lasse Spang Olsens spillefilmsdebut er bedre end sit rygte.

Hvem husker ikke FN's sociale topmøde i København for nylig. Kortegemeter af magtens notabiliteter fik Hr. og Fru Danmark til at vågne op midt i historiens største politiaktion. Verdens centrum var for en kort stund flyttet mod nord, helt ind i Bella Centeret, hvor daglige TV-reportager kunne forsikre alle om, at det var ganske vist: København kippede med Dannebrog og verden nikkede tilbage.

Hvad er mere naturligt, end at et sådant skue sætter gang i de filmkunstneriske gener hos manden bag den første stunt-skole herhjemme, Lasse Spang Olsen. Med alverdens politiske overhoveder samlet på et sted er ideen om en flok utilpassede terrorister ikke fjern - faktisk ikke længere væk end Nærum, hvis man skal tro folkene bag "Operation Cobra". Og det skal man nødvendigvis. Film er for de troende. Sådan er dét bare.

"Terrorister - i Nærum?! Du må være vanvittig!"
I en skovriddergård nord for København sidder de så, familien Danmark, et forældrepar med deres to børn, hvoraf den ældste søn, Frederik (Kasper Andersen) er en opvakt knægt med eventyr i blodet. Sammen med skolekammeraten Allan (Robert Hansen) bruges aftenerne med at sende morsesignaler frem og tilbage mellem gården og Allans boligkompleks. En færdighed, der senere viser sig at få stor betydning for familiens videre eksistens.

For midt ind i den daglig-danske idyl spadserer ingen ringere end terroristen Zak (Dejan Cukic) med sine kumpaner og en ladning Cobra-raketter. Familien tages til fange, fodres med sovepiller, og 'Operationen Cobra' sættes i gang - planen er som filmen ganske enkel: Raketterne skal sørge for at FN's topmøde får sat et blodigt udråbstegn midt på motorvejen mellem København og Fredensborg Slot, hvor Dronningen har budt nogle FN-deltagere på majestætisk frokost.

Men Frederik er som nævnt begavet, og via en række nervepirrende klatreture på gårdens tag lykkes det ham at få morset planerne til Allan. "Terrorister - i Nærum!", udbryder Allans storesøster - næh, eventyret er for drenge, og ikke en hormonforstyrret pige som Hanne. Men da hun samtidig har et blødt punkt for Frederik, indgår hun snart i det team af skolekammerater, der skal få terroristerne til at bløde fra egne sår. Scenen er sat for en 'grande finale'.

To film i én.
"Operation Cobra" er en stort tænkt techno-thriller med psykologiske ambitioner, der får én til at mindes tidligere danske film som "Skytten" med Jens Okking og "Drengene fra Skt. Petri". Det giver en til tider noget distræt oplevelse af at se to film i én, for hvor spændingskurven er flot sat op med 'slapstick'-agtige indslag af kæk drengehumor, så falder psykologien noget plump igennem den spændte situation. Dejan Cukic er som terrorist-leder en modbydelig karakter, giftig som da han for sjov skyld presser sin skarpladte pistol imod Frederiks hoved foran moren med ordene: "Gidsel? Det var da en god ide." Men det teatralske griber alt for ofte forstyrrende ind. Det tilspidsede udpensles, forhales og flyder over af tanker, der burde være overladt til publikum.

Filmens styrke finder man i aksen mellem den planlagte udåd og ungernes modige kamp. Kasper Andersen har ligesom Robert Hansen og Line Kruse (som spiller Hanne) tidligere medvirket i film, og det er - uden man skal lægge for meget i det - et plus for spændingsmomentet: Selvom Frederik er påfaldende kamplysten som femtenårig, så er sympatien lagt behændigt ind i hans vovemod.

Det hele ender som i rigtige eventyr, og manuskriptforfatteren Michael Larsen har gjort Anders Bodelsens romanforlæg en stor ære ved at opdatere halvfjerdsernes anspændte politiske klima til tiden efter murens fald. Rygtet ville vide, at stuntkongen Lasse Spang Olsen havde udført en halvanden times eksplosion i frit, ornamenteret fald. Resultatet er ganske anderledes, en kompetent og underholdende spændingsfilm, der på trods af sin lidt provinsielle psykologi, byder på overraskelser til sidste time - undskyld, sekund.