Monkey Island

3.0
"Abernes Ø" er et ambitiøst animeret jungledrama for næsten hele familien.

Woonkoerne og Laankoerne har levet adskilt i århundreder og tilsyneladende udviklet sig i vidt forskellig retning. Den flabede, men charmerende teenagelømmel Zak bliver skyld i, at de snart mødes igen. Han er nemlig helten i et episk jungledrama, hvor tolerance og fælleskab kæmper mod fordomme, dekadence og intriger.

"Abernes Ø" er en ambitiøs fransk, tysk, engelsk coproduktion, eller abeproduktion, om man vil, der tager kampen op mod de amerikanske giganter. Men hvis man af den grund forventer en radikalt anderledes oplevelse, end hvad Disney normalt serverer, så er man gået forkert i junglen. Til gengæld er det et flot og seværdigt jungledrama for hele familien (så længe man ikke er under 7 år). Med en blanding af traditionel animation og computeranimation fortælles en solid historie med en række gode figurer.

Faldet fra trætoppene

De primitive Woonkoer kravler rundt på alle fire i trætoppene, hvor den gamle Korkonak banker sine doktriner ind i hovederne på de unge abeunger. Det gælder om aldrig at falde, for nedenunder trætoppene lurer ondskaben. Den nysgerrige Zak har nu ikke meget til overs for disse advarsler. Ved et skødesløst spring, der nærmest må ses som abeverdens svar på en blanding af syndefaldet og et freudian slip, mister Zak grebet om en lian og dratter ned for fødderne af Laankoernes konge.

Abesamfund i opløsning

Laankoernes samfund minder på en række områder om vores verden, og det er her, den egentlige handling udspiller sig. Det er et civiliseret samfund, men det er samtidig ved at gå op i sømmene. Intriger og fordomme lurer på rokokoslottet, mens den gamle konge er hensunken i melankoli over sin datters sygdom. Han drømmer om at rejse over vandet, der omgiver abernes ø, men forsømmer til gengæld at regere sit eget kongerige. Den nedfaldne Zak bliver udsat for videnskabelige undersøgelser af brilleaben Mester Martin, og kongen gør ham senere til sin hofnar for at få lidt adspredelse. Imens arbejder den onde Kansler Sebastian på sine intriger for en dag at kunne overtage magten.

Hofnarren som helt

Det er outsideren Zak, der er katalysator for forandringerne i Laankoernes samfund. Som hofnar er han med til at sætte liv i kludene på slottet. Overfor hele hoffet proklamerer han: "I snakker for meget og brøler for lidt". Pointen er klar. Det civiliserede abesamfund har mistet nogle af deres oprindelige værdier. Med sin pågåenhed og fordomsfri natur er han med til at bane vejen for en ny verdensorden som afløser for det degenerede Laakoersamfund. Filmens både dramatiske og usentimentale afslutning er med til at hæve helhedsintrykket, således at den optimistiske og forsonlige konklusion fremstår med troværdighed.

Mens man ikke kan sætte en finger på de imponerende production values, så afvikles ikke alle historiens dele med lige stor elegance. Måske er historien trods alt en lille smule for ambitiøs. Men til sidst lander den alligevel sikkert på begge abeben. Der er derfor mange gode grunde til at besøge "Abernes Ø."
Abernes ø