Travolta i spændende thriller

3.0
Efter den højeksplosive debutfilm "Con Air" sparer Simon West på krudtet og koncentrerer sig om plot og spænding i den uhyggelige thriller "Generalens datter".

Efter at have set forfilm til "Generalens datter" sad denne anmelder med en umiddelbar fornemmelse af at have regnet hele forløbet og slutningen ud, og mødet med selve filmen var derfor ikke forbundet med de helt store forventninger. Men denne thriller er overhovedet ikke forudsigelig og viser sig faktisk at være en glimrende, positiv oplevelse.

Paul Brenner (John Travolta) arbejder for hærens Criminal Investigative Division og har netop afsluttet en sag, da den smukke kaptajn Elisabeth Campbell findes myrdet. Hun er tilmed General Campbells datter, som står til at blive udnævnt til vicepræsidentkandidat. Brenner respekterer ham højt og indvilliger i at prøve at afslutte sagen så hurtigt og diskret som muligt. Men da han dykker en smule ned under overfladen, finder han kompromitterende oplysninger, og alt er ikke længere så ligetil.

The right way, the wrong way or the army way
Da Brenner opdager en hemmelighed i den myrdedes sexliv, kommer han efterhånden på rette spor, og der lukkes op for problematikken omkring kvinder i militæret og kønsdiskriminering. Med hærens kodeord som loyalitet, pligt og disciplin er der lagt op til kanonthriller i sydstaternes foruroligende hede. Der er noget uhyggeligt over den amerikanske hær med deres strenge hierarki og æreskodeks. Det er en verden for sig, og alt styres med jernhånd af magtfulde mænd. Det er et hårdt macho-miljø, og alene det, at handlingen foregår på militær grund, giver en ekstra dimension af spænding og uhygge.

Ikke alt for mange klichéer
Brenner får hjælp af voldtægteksperten Sarah Sunhill (Madeleine Stowe) og gæt engang...ja, de kender hinanden i forvejen. Men også deres forhold er lidt mere sofistikeret end ellers. (Dette er ikke historien om den sædvanlige bitre og fordrukne politimand, der teames op med sin forhadte eks-kone). Og ligesom med plottet og mordefterforskningen afsløres også Brenner og Sarahs fælles fortid bid for bid, uden at man kan gætte sig til alt for mange detaljer.

Travolta gør det godt som den dygtige detektiv, der går sine egne veje, og han er til tider temmelig morsom. Han er troværdig som Brenner, der har været i Vietnam og ikke lader sig skræmme af de magtfulde mænd, der gerne ser, at tingene sker efter hærens metoder. Og det er netop, hvad der gør "Generalens datter" til en spændende film. Man ved, at den amerikanske hær er en barsk verden, hvor der foregår luskede ting, som ingen vil have kommer til den civile befolknings opmærksomhed, og derfor er det endnu sværere at opklare et mord på militær grund. "Generalens datter" er absolut seværdig.
Generalens datter