Travolta på glatis

1.0
Fornærmende tåbelig sci-fi film, som man skal være endog meget overbærende eller medlem af Scientology for at kunne acceptere.

Trendforskerne, som de så smukt kalder sig, behøver ikke at bryde deres kønne, små hoveder med fremtidens mode. For hvis man skal tro Roger Christians fuldstændigt åndsforladte film "Battlefield Earth", så vil år 3000 i hvert fald byde på et gensyn med en mode som vi sidst så den fremført i Duran Durans musikvideoer fra midtfirserne. Brede skuldre, tværribbede, vatterede læderdragter og kinderne suget ind i selvhøjtidelig arrogance - til lederne. Og til fattigrøvene dikterer moden dekadent hulemand, komplet med lædersnører om overarmene, der selvfølgelig skal holdes bare, selvom klimaet er arktisk.

"Battlefield Earth" er en filmatisering af en roman af Scientology-helten L. Ron Hubbard. Kort fortalt har de smaddertarvelige psychloer overtaget jorden og holder menneskene som slaver i deres miner. Ganske få mennesker lever i små flokke i bjergene og prøver at holde sig i live på stenaldermanér. Men det er ikke godt nok til Jonnie Goodboy (spillet af Barry Pepper). Som en anden eventyrhelt rider han ind til den store by for at bekæmpe kongen, i dette tilfælde personificeret af John Travolta, der er psychloernes sikkerhedschef Terl.

Afsløring: Menneskene vinder

Det går rigtig godt for Jonnies projekt og menneskene vinder til sidst. Undervejs må man så æde nogle huller på størrelse med Aralsøen i manuskriptet. Når man vurderer en filmfortælling, er det vigtigt at bedømme manuskriptet ud fra genrens egne præmisser: Er det rimeligt i denne films univers? Derfor accepterer vi gladeligt tidsrejser, strålepistoler og intergalaktiske folkeslag så onde, at de får Saddam Hussein til at fremstå som præsident for Amnesty International. Men vi accepterer eddermanme ikke, at analfabetiske hulemennesker kan lære at betjene en (i øvrigt 1000 år gammel) M-16 automatriffel, at flyve en Hawker Harrier jetjager eller at armere en atombombe - på syv dage! Det er simpelthen at fornærme tilskuernes intelligens.

Samtidig skal man æde en fjantet John Travolta med plateausko i en slap instruktion, der ikke levner nogen plads til de gode skuespillerevner, som både Travolta og Forest Whitaker er i besiddelse af. Samtidig klinger filmens ganske få visuelt sofistikerede billeder hult af "The Matrix", og så et lille tip til fotografen: Det bliver ikke nødvendigvis genialt eller originalt af, at halvdelen af billederne har væltet horisont, faktisk ligner det et forsøg på en feberredning i et uinspireret øjeblik.

Klicheophobning

Alt i alt er "Battlefield Earth" en af de mest manuskriptmæssigt kluntede film, der nogensinde er lavet. Man får lidt fornemmelsen af to 9-årige drenge, der har ligget på gulvet og leget med LEGO. "Så sagde vi jo, at der kom nogen ækle monstre fra det ydre rum, og så bliver menneskene sure, og så slåsser de alle sammen, og så vinder menneskene". Faktisk er jeg overbevist om, at de fleste rimeligt godt begavede knægte ville være kommet op med et mindre klichefyldt manuskript efter en times brainstorm. Lad være med at spilde tiden på denne film, se hellere "The Matrix" på video eller sortér sokkerne efter farve i skuffen.
Battlefield Earth - kampen om jorden