Svensk helse-humor

3.0
Efter at have hærget på charterferier, skiture og golfrejser, tager den svenske komiker Lasse Åberg nu på kurophold.

Har svenskere humor? Og er det en humor, der kan appellere til en dansker? Det er den slags spørgsmål, man stiller sig selv, når man går ind og ser den svenske folkekomedie "Kuropholdet". Og efter at have tilbragt et par timer med svensk fjolleri i biografmørket må man erkende, at det faktisk var overraskende godt selskab. Den svenske humor ligger åbenbart ikke så langt fra den danske. Men "Kuropholdet" er også instrueret af veteranen Lasse Åberg, der selv spiller hovedrollen som den tumpede Stig-Helmer Olsson. Åberg har før lavet og spillet med i fire film om Stig-Helmer, hvoraf "Selskabsrejsen" (1980) og "Den ufrivillige golfspiller" (1991) nok er de mest kendte i Danmark.

En kraftig vom
I "Kuropholdet" er sækkepibe-entusiasten Stig-Helmer Olsson vendt hjem fra Skotland. Hans smukke kone Fiona har forladt ham, fordi han drev hende til vanvid med sit sækkepibespil.
Tilbage i Sverige er Stig-Helmer gået i hundene på grund af sine kærlighedssorger. Han er nu arbejdsløs og bruger al sin tid på at gnaske hotdogs og chips, imens han ser fjernsyn. Derfor har han tillagt sig en kraftig vom og en deraf følgende ucharmerende kropsholdning.
Heldigvis lokker hans norske ven Ole Bramserud (Jon Skolmen) ham med på et kurophold. Her bliver Stig-Helmer hurtigt sat på en diæt bestående af broccoli-afkog og ikke ret meget andet. Samtidig møder han en række spændende personligheder, blandt andet den farverige heks Rebecka (Anna Norberg), som han går i terapi hos. I mellemtiden har en af hans bekendte - den initativrige erhvervsmand Bruno Anderhage (Mats Bergman) - sat gang i nogle skumle planer om at lave hønsefoder om til helsechips.

Morsom dialekt
Det er især i timingen af morsomhederne og i de fint tegnede karakterer, man mærker Lasse Åbergs komediemæssige håndværk i "Kuropholdet". Desuden fungerer ironien i filmen fint på en ret underspillet måde.
Lasse Åberg spiller hovedrollen som Stig-Helmer Olsson smagfuldt afdæmpet. Al energi er vitterligt forsvundet fra ham i starten af filmen, han går lad og doven rundt. Under kuropholdet - og specielt i kraft af mødet med den fortryllende Rebecka - får han dog heldigvis en smule energi tilbage i kroppen.
Fremhæves skal også Kerstin Bäck, som spiller Ulla, den altid meget alvorlige leder af det aldrende kursted Granhedsgården. Det er egentlig ikke, fordi hun gør så meget væsen af sig, men hendes bemærkelsesværdige finlandssvenske dialekt er en kilde til konstant moro.

Griner
Selvom "Kuropholdet" er for lang og indimellem for plat, tager man sig selv i at sidde og grine af den svenske komiker og de mystiske mennesker, han møder i helsemiljøet. Personerne og situationerne i den alternative behandlerverden er ramt præcist, og man har en ubehagelig fornemmelse af, at virkeligheden ligner fiktionen alt for godt.
Er du i nogle overvejelser om at tage på kurophold, så se lige denne film først. Det skal nok få dig på bedre tanker ...