Selma

Alabama i USA, 1965. En gruppe sorte aktivister, anført af baptistpræsten Martin Luther King jr., arrangerer en borgerrettighedsmarch i den lille by Selma. Men delstatens racistiske senator, George Wallace, har bestemt ikke tænkt sig at lade de sorte bruge deres stemmeret. Demonstranterne møder kraftig modstand fra de lokale myndigheder, der ikke viger tilbage for at tage voldelige metoder i brug. © Scope

Produktionsår 2014
Genre Drama
Instruktør Ava DuVernay
Medvirkende David Oyelowo, Tom Wilkinson, Tim Roth, Common
Spilletid 128 min.
Biopremiere 26.03.2015
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Tim Roth

Engelske Tim Roth er nærmest en slags lillebror-udgave af Gary Oldman og fik for alvor gang i karrieren, da han i begyndelsen af halvfemserne tog til USA, hvor han fik rollen som Hr. Appelsin i Tarantinos 'Håndlangerne' (1992). Andre sjove navne fra Roths cv er Gyldenstjerne i 'Rosenkrans og Gyldenstjerne er døde' (1990), Græskar i 'Pulp Fiction'...

Anmeldere

Politiken
"Ava DuVernay fortæller spændende om det politiske spil bag kulisserne. Om Kings forsøg på at overtale Johnson."

Berlingske
"...er mere autentisk end »The Butler« og mindre melodramatisk end »Amistad«. Mindre anmassende end »12 Years a Slave« og meget mere afbalanceret og mild i ånden end de fleste film i samme genre."

Jyllands-Posten
"Som skildring af begivenhederne i Selma, af et vendepunkt i USA's historie, af de sortes kamp for ligestilling, anerkendelse og værdighed - den er som bekendt ikke afsluttet endnu - og af Marin Luthers Kings beslutsomhed, anfægtelser og gudstro - er filmen uafbrudt engagerende."

Weekendavisen
"... den bedste film om en sort politiker siden Spike Lees 'Malcolm X' ..."

Information
"I hvert fald begynder blodet at bruse, og man rejser sig trodsigt i vrimlen, mens man i Selma er vidne til de tragiske og dybt uretfærdige begivenheder på en blodig søndag for 60 år siden."

Ekstra Bladet
"... er en stærk og gribende sag for alle, der interesserer sig for nyere amerikansk historie og én mands uselviske kamp for frihed."

B.T.
"Uden alt for meget sentimentalitet tegner det amerikanske drama 'Selma' et stærkt billede af menneskerettighedsforkæmperen Martin Luther King."

Cinemazone
"Det er en høflig og lidt ordinær portrættering af et kendt ansigt, der styrkes af en effektiv vinkling af materialet og en glimrende præstation af David Oyelowo i titelrollen ..."

Ekko
"... en respektabel filmatisering, der er uhyre velspillet, men beholder fløjlshandskerne på."

Brugere

02/03-16Forstemmende og pinligt.
Tænk at der reelt skulle gå så mange år, før sorte amerikanere i syden fik de samme rettigheder som de hvide - og samtidigt er det endnu værre, at der tilsyneladende stadig er mennesker i USA som vil andet end fredelig sameksistens i vores tid.
Når det er sagt, så savner jeg en modvægt til det forfærdelige billede af onde hvide politikere og deres onde hvide betjente.
King - og flere andre som ham, var nogle af Amerika's sande helte, og marchen i Alabama er utvivlsomt en af de vigtigste hjørnesten i kampen for et mere retfærdigt land.
Hell - jeg smider en ekstra stjerne end filmen måske fortjener, for det vigtige budskab den repræsenterer.

09/04-15Medrivende og slagkraftig skildring af et centralt punkt i USA's nyere historie
I 1965 havde den amerikanske borgerrettighedsbevægelse vundet sine første store sejre. Det var ikke mindst blevet gjort ulovligt at adskille folk efter hudfarve. Men selv om den sorte del af befolkningen dermed havde vundet formel lighed, kneb det stadig i praksis, særligt i Sydstaterne, hvor lokale embedsmænd fx brugte alle mulige kneb for at forhindre sorte i at stemme. Martin Luther King og hans kristne borgerrettighedsforkæmpere valgte den problemstilling som deres næste store slag, og efter at have kigget på forskellige muligheder tog de udgangspunkt i den lille by Selma i Alabama.

"Selma" skildrer de dage i marts 1965, hvor King og hans følgesvende sætter fokus på stemmeret ved at arrangere en protestmarch fra Selma til delstatshovedstaden Montgomery. Men de lokale myndigheder s...

Fakta

Medvirkende
Martin Luther Kong Jr. David Oyelowo
Lyndon B. Johnson Tom Wilkinson
George Wallace Tim Roth
James Bevel Common
Coretta Scott Kong Carmen Ejogo
John Lewis Stephan James
Bayard Rustin Ruben Santiago-Hudson
Annie Lee Cooper Oprah Winfrey
Amelia Boynton Robinson Lorraine Toussaint
Lee C. White Giovanni Ribisi
Fred Gray Cuba Gooding, Jr.
Richie Jean Jackson Niecy Nash
Ralph Abernathy Colman Domingo
John Doar Alessandro Nivola
J. Edgar Hoover Dylan Baker
Frank Minis Johnson Martin Sheen
Diane Nash Tessa Thompson
James Reeb Jeremy Strong
Jimmie Lee Jackson Keith Stanfield
Bag kameraet
Instruktion Ava DuVernay
Produktion Christian Colson, Dede Gardner, Jeremy Kleiner, Oprah Winfrey
Manuskript Paul Webb
Fotografi Bradford Young
Klip Spencer Averick
Scenografi Mark Friedberg
Musik Jason Moran
Genrer og relationer
Genre Drama
Undergenre Biografifilm
Nøgleord 1960'erne, Amerikansk præsident, Baseret på en virkelig historie, Martin Luther King, Racisme, USA
Premieredatoer
Biograf 26.03.2015
Øvrige oplysninger
Land USA, Storbritannien
Sprog Engelsk
Produktionsår 2014
Spilletid 128 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Selskab Pathé, Celador Films, Plan B Entertainment, Cloud Eight Films, Harpo Films
Biodistributør Walt Disney Studios Motion Pictures/Sony Pictures Releasing

Se også...