Urmageren (Elser)

I november 1939 mislykkes Georg Elsers forsøg på at likvidere Adolf Hitler ved hjælp af en hjemmelavet bombe. Elser bliver arresteret, og i fængslet bliver han tortureret for at oplyse detaljer om aktionen. Det tvinger ham til at mindes de mange hændelser og handlinger, der ledte op til det skæbnesvangre attentatforsøg. © Scope

Produktionsår 2015
Genre Drama, Krigsfilm, Thriller
Instruktør Oliver Hirschbiegel
Medvirkende Christian Friedel, Katharina Schüttler, Burghart Klaußner, Johann von Bülow
Spilletid 114 min.
Biopremiere 16.06.2016
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"...en spændende og velskabt fortælling, og Hirschbiegel leverer endnu en stærk historisk rekonstruktion fra epoken, der bliver ved med at levere guld til tysk film."

Berlingske
"...et tankevækkende indblik i livet i en tysk landsby i 1930erne, hvor det i stigende grad bliver umuligt at leve et frittænkende, individuelt liv."

Jyllands-Posten
"Umiddelbart forekommer filmen troværdig i forhold til de historiske kendsgerninger, som den selvfølgelig digter over, men dens uhelbredelige handikap er, at den er bygget op som en hob af vulgære klicheer, der gør den til en prøvelse."

Weekendavisen
"... en solid og anstændig rekonstruktion, som gør alt for ikke at blive et melodrama."

Ekstra Bladet
"Hirschbiegel har med andre ord lavet endnu en væsentlig film med afsæt i hjemlandets historie under Anden Verdenskrig, som nok ikke er et hovedværk på linje med ' Der Untergang', men bestemt skal anbefales, hvis man har den mindste interesse for emnet."

Cinemazone
"Elser var på godt og ondt den mand, som handlede når ingen andre turde. Og handlede alene. Heltedyrkelsen er da forståelig, og ikke en ny ide på lærredet, men det hele føles alligevel sært uforløst og hulhjertet."

Ekko
"Instruktøren Hirschbiegel er tilbage i atletisk, kunstnerisk topform i 'Urmageren'. Har man hørt urhistorien før om den ensomme ulv, der hævner et råddent system? Ja, men Hirschbiegel har fundet nye måder at fortælle den på."

Brugere

23/07-16Den gode ensomme ulv
I 1939 forsøgte Georg Elser at myrde Adolf Hitler med en en hjemmelavet bombe, da Hitler skulle tale på årsdagen for Ølstuekuppet i 1923. Men den tidsindstillede bombe sprang først, 13 minutter efter at Hitler havde forladt ølstuen i München.

Med "Urmageren" vender instruktør Oliver Hirschbiegel efter flere engelsksprogede film tilbage til Tyskland og de historiske emner, som i 2006 skaffede ham et stort internationalt gennembrud med "Der Untergang". Her handler det altså om en knap så kendt episode i Hitlers liv - og ikke så meget om Der Führer selv som om det Tyskland, han skabte.

Vi ved jo godt, hvordan det går, så derfor starter filmen med det mislykkede attentatforsøg og klipper derefter mellem to spor.

I filmens nutid følger vi politiets og Gestapos afhøringer af Elser, de...

Fakta

Medvirkende
Georg Elser Christian Friedel
Elsa Katharina Schüttler
Nebe Burghart Klaußner
Heinrich Müller Johann von Bülow
Eberle Felix Eitner
Josef Schurr David Zimmerschied
Erich Rüdiger Klink
SS Obergruppenführer Simon Licht
Maria Elser Cornelia Köndgen
Ludwig Elser Martin Maria Abram
Bag kameraet
Instruktion Oliver Hirschbiegel
Produktion Boris Ausserer, Fred Breinersdorfer, Oliver Schündler
Manuskript Léonie-Claire Breinersdorfer, Fred Breinersdorfer
Fotografi Judith Kaufmann
Klip Alexander Dittner
Scenografi Benedikt Herforth, Thomas Stammer
Musik David Holmes
Genrer og relationer
Genre Drama, Krigsfilm, Thriller
Undergenre Biografifilm
Nøgleord 1930'erne, Adolf Hitler, Anden verdenskrig, Attentat, Bombe, Frihedskamp, Modstandskamp, Nazisme, Tyskland
Premieredatoer
Biograf 16.06.2016
Dvd 03.11.2016
Øvrige oplysninger
Land Tyskland
Sprog Tysk
Produktionsår 2015
Spilletid 114 min.
Trailer Eksternt site
Selskab Lucky Bird Pictures
Biodistributør SF Studios
Dvd-distributør SF Studios

Se også...