Trumbo

Dalton Trumbo er 1940'ernes højest betalte manusforfatter i Hollywood. Efter krigen udpeges han og en række kommunistiske kolleger i branchen som fjender af staten. Trods presset på hans familie nægter den sortlistede Trumbo at lade sig kue af heksejagten. Han fortsætter med at sprøjte manuskripter ud under pseudonymer, og han vinder endda flere pscarpriser for film, som ingen må vide, han står bag. © Scope

Produktionsår 2015
Genre Drama
Instruktør Jay Roach
Medvirkende Bryan Cranston, Diane Lane, Elle Fanning, Helen Mirren
Spilletid 124 min.
Biopremiere 11.02.2016
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Jay Roach

(INSTRUKTØR)
M. Jay Roach er uddannet ved School of Cinema-Television (han tog eksamen i 1986) og debuterede som spillefilmsinstruktør med agentparodien 'Austin Powers: International Man of Mystery' (1997). To år senere vendte den kejtede crimefighter tilbage med endnu større succes i 'Austin Powers: The Spy Who Shagged Me' (1999). Roach klarede sig m...

Anmeldere

Politiken
"... sikre præstationer af især Helen Mirren som vitriolsk sladderjournalist og John Goodman som bøvet B-film-grosserer sikrer en vittig dialog ..."

Berlingske
"...kan meget vel være den definitive film om kommunistforskrækkelsen i Hollywood, fordi den favner så bredt, at den både kan fange den politisk interesserede, Hollywood-nørden og den tilskuer, der blot er lejlighedsvist interesseret i begge dele."

Jyllands-Posten
"Når filmen alligevel har et stærkt greb om tilskuerens følelser og bevæger i adskillige øjeblikke, skyldes det især Bryan Cranstons spil i titelrollen. Stort set behersker han den uden mislyde, så man følger ham med sympati og harme over, hvad Trumbo kom ud for."

Weekendavisen
"Bryan Cranston spiller Trumbo med en doven elegance, der godt kan være trættende. Arlen Hird spørger på et tidspunkt, om det er nødvendigt at tale i sætninger, som man kan hugge i sten. Men filmen får afleveret sit budskab: at tanken er fri og at Hollywoods Berufsverbot var en skændsel."

Ekstra Bladet
"... Bryan Cranston er glimrende som den ukuelige Trumbo, men filmen som helhed er noget stivbenet og sært gammeldags i formsproget med lidt for tydelig understregning af sine pointer."

B.T.
"Helen Mirren spiller den magtfulde sladderklummeskribent Hedda Hopper, der fører an i heksejagten. Den britiske skuespillerinde er fantastisk som skurk. Og kemien imellem Cranston og Mirren er forrygende."

Cinemazone
"Bryan Cranston spiller med stor kompetence den forfulgte forfatter, selv om nuancer og dybde mangler."

Ekko
"Djævelsk charmerende og rasende underholdende film om, hvordan en manuskriptforfatter fik stoppet et sort kapitel i Hollywoods historie."

Brugere

24/02-16Kommunistforskrækkelse light 5
Da Den Kolde Krig satte ind i kølvandet på 2. Verdenskrig, blev den såkaldte House Un-American Activities Committee (HUAC) hurtigt omdirigeret til at jage kommunister internt i USA. Og komitéens første store sag var mod 'The Hollywood Ten' - 10 manuskriptforfattere og instruktører, der blev beskyldt for at snige kommunistisk propaganda ind i film. De 10 var dermed også de første, som havnede på en uformel blackliste og blev frosset ude fra alt filmarbejde. I årene, der fulgte, voksede listen til at omfatte hundredevis af filmarbejdere - indtil dens magt i 1960 blev brudt, da det mest prominente medlem af 'The Hollywood Ten', Dalton Trumbo, igen blev officielt krediteret på to store produktioner.

"Trumbo" beskæftiger sig altså med en sort periode i amerikansk filmhistorie og amerikansk...

Fakta

Medvirkende
Dalton Trumbo Bryan Cranston
Cleo Trumbo Diane Lane
Nikola Trumbo Elle Fanning
Hedda Hopper Helen Mirren
Edward G. Robinson Michael Stuhlbarg
Arlen Hird Louis C.K.
Ian McLellan Hunter Alan Tudyk
Virgil Brooks Adewale Akinnuoye-Agbaje
Frank Kong John Goodman
John Wayne David James Elliott
Kirk Douglas Dean O'Gorman
Otto Preminger Christian Berkel
Bag kameraet
Instruktion Jay Roach
Produktion Monica Levinson, Michael London, Nimitt Mankad, John McNamara, Shivani Rawat, Jay Roach, Janice Williams
Manuskript Bruce Cook, John McNamara
Fotografi Jim Denault
Klip Alan Baumgarten
Scenografi Mark Ricker
Musik Theodore Shapiro
Genrer og relationer
Genre Drama
Undergenre Biografifilm
Nøgleord 1950'erne, Baseret på en virkelig historie, Filmbranchen, Hollywood, Kommunisme, Manuskriptforfatter
Premieredatoer
Biograf 11.02.2016
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 2015
Spilletid 124 min.
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Selskab Groundswell Productions, Inimitable Pictures, ShivHans Pictures
Biodistributør Scanbox

Se også...