Carol

New York, 1952. Overklassefruen Carol er ulykkeligt gift med den skinsyge Harge. På juleindkøb i et fint stormagasin møder Carol den unge ekspeditrice Therese. Therese har en mandlig forlovet, men længes efter noget andet. Hun og Carol indleder en affære, men Harge truer med at afsløre Carols homoseksualitet og få hende erklæret uegnet som mor i skilsmisseretten. © Scope

Produktionsår 2015
Genre Drama
Instruktør Todd Haynes
Medvirkende Rooney Mara, Cate Blanchett, Sarah Paulson, Kyle Chandler
Spilletid 118 min.
Biopremiere 10.03.2016
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

I tv

  • 15.07.2020
    DR 2 kl. 16:25

Cate Blanchett

Den smukke australier med de markerede kindben og aristokratiske fremtoning har i løbet af meget kort tid etableret sig som en uhyre alsidig og spændende skuespiller, der ofte er bedre end de film, hun medvirker i. Hendes CV vidner om en smag for lødige dramaer, ofte med et litterært islæt. Catherine Elise Blanchett er uddannet ved National A...

Anmeldere

Politiken
"Filmens production design såvel som kostumerne er fint tidstypisk, og andre anmeldere - og prisjurymedlemmer - har altså ikke haft de samme forbehold som jeg over for ' Carol's udnyttelse af det stærke stof, historien vitterlig bygger på: den tidlige koldkrigsperiodes livsfarlige cocktail af patriarkalsk konvention, seksuel uvidenhed og socialt hykleri..."

Berlingske
"Det udvikler sig til en dramatisk historie med store følelser på spil. Men på magisk vis lykkes det Todd Haynes at få både det storslåede og inderligt smertelige ved forelskelsen formidlet med underspillede armbevægelser, der i bløde kurver fortæller om brændende længsel, smerte og begær."

Jyllands-Posten
"...er noget så særligt som en helt igennem filmisk film, der i kraft af iscenesættelsen, de åbenlyse greb og henvisningerne til genren bliver fuldkommen ægte."

Information
"Cate Blanchett har helt enkelt aldrig været bedre, end når hun her nænsomt former den elegante Carol, som drages af Rooney Maras unge ekspedient Therese Belivet."

Ekstra Bladet
"Tidsbilledet er i det hele taget en af dem mange fornøjelser i ' Carol', der på alle planer er en mageløst smuk film."

B.T.
"Flotte billeder, autentiske locations, stilsikre kostumer og smukke, smukke mennesker: Alt er fornemt orkestreret, men alligevel er det, som om ' Carol' ikke kommer helt ind under huden på sit publikum."

Cinemazone
"Man skal være ualmindelig glad for de underspillede dramaer for at nyde Carol til fulde. Filmen er nemlig ikke typen, der maler med den brede pensel. Alt er usagt og antydet, og man skal ikke tage øjnene fra lærredet, hvis ikke man vil gå glip af noget."

Ekko
"Når 'Carol' er en af sidste års bedste film – måske endda en af det tredje årtusindes bedste film – er det, fordi den knytter sit emne sammen med lige præcis det, film kan. Og det gør den på en både intelligent og følsom måde."

Brugere

20/04-16Skjulte blikke
Vi er i New York i tiden omkring årsskiftet 1952/53. En ung kvinde arbejder i et stormagasin, hvor en noget ældre kvinde fra det bedre borgerskab kommer ind for at købe en julegave til sin datter. Der er øjeblikkeligt en gnist imellem dem, og en langstrakt, forsigtig flirt bliver til en affære, som får store konsekvenser for dem begge.

"Carol" er baseret på romanen "The Price of Salt" af Patricia Highsmith, der i høj grad brugte sine egne oplevelser som baggrund - faktisk kan man finde fragmenter af Highsmiths liv i begge hovedroller. To år før denne roman udkom, havde Highsmith debuteret med "Strangers on a Train", der straks efter blev til et Alfred Hitchcock-mesterværk - og Highsmith udgav derfor "The Price of Salt" under pseudonym for at undgå at blive stemplet som en lesbisk forf...

14/03-16Flot tidsbillede.
Hvor er det fantastisk at vi lever i en tidsalder, hvor et ægteskab ikke behøver at være en praktisk foranstaltning for at tilfredstille omgivelserne.
Det er ikke første gang Todd Haynes går tilbage til 50'erne for at vise os problemerne ved et ægteskab, hvor den ene af parterne i virkeligheden hellere ville leve med en af samme køn. I Far from Heaven var det bare manden som hellere ville noget andet.
I 1950'erne var det stadig A man's world - og det var patriarken som havde det sidste ord, især når det drejede sig om forældremyndighed. Det ændrede sig med rødstrømpernes indtog - og i slutningen af 70'erne var billedet næsten vendt 180 grader, som man så det i Kramer mod Kramer i 1979.
Nu handler filmen selvfølgelig mest om forbudt kærlighed, og det er da altid interessant - selvom de...

10/03-16Overvurderet...
Tidsbilledet af halvtredserne er en fornøjelse. Historien er desværre langt mindre medrivende end, hvad anmelderne gør den til.

Homoseksualitet blandt kvinder har i tidligere film været skildret i en meget højere klasse end Carol.

Fakta

Medvirkende
Therese Belivet Rooney Mara
Carol Aird Cate Blanchett
Abby Gerhard Sarah Paulson
Harge Aird Kyle Chandler
Richard Jake Lacy
Tommy Cory Michael Smith
Genevieve Cantrell Carrie Brownstein
Dannie John Magaro
Bag kameraet
Instruktion Todd Haynes
Produktion Elizabeth Karlsen, Tessa Ross, Christine Vachon, Stephen Woolley
Manuskript Phyllis Nagy
Forlæg Patricia Highsmith
Fotografi Edward Lachman
Klip Affonso Gonçalves
Scenografi Judy Becker
Musik Carter Burwell
Genrer og relationer
Genre Drama
Undergenre Romance
Nøgleord 1950'erne, Affære, Baseret på roman, Homoseksuel, New York, Stormagasin
Premieredatoer
Biograf 10.03.2016
Tv-aktuel 15.07.2020
DR 2 kl. 16:25
Øvrige oplysninger
Land USA, Storbritannien
Produktionsår 2015
Spilletid 118 min.
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Selskab Number 9 Films, Killer Films, Film4
Biodistributør Scanbox

Se også...