Sauls søn (Saul fia)

I kz-lejren Auschwitz-Birkenau får den jødiske fange Saul Ausländer udsat sin dødsdom, idet han udvælges til at assistere nazisterne i krematoriet. Her hjælper Saul troligt med at henrette sine medfanger og kaste deres aske i havet. Han rystes først for alvor, da han finder liget af en lille dreng. Saul bliver opsat på at give barnet en rigtig, jødisk begravelse og begynder at omtale ham som sin søn. © Scope

Produktionsår 2015
Genre Drama
Instruktør László Nemes
Medvirkende Géza Röhrig, Levente Molnár, Urs Rechn, Marcin Czarnik
Spilletid 107 min.
Biopremiere 25.02.2016
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"...er en af de mest ubærlige fiktionsfilm, jeg nogensinde har set. Aldrig har en film så hurtigt og effektivt og så lammende ført os direkte ind i Helvedes rådne hjerte og tvunget os til at blive der."

Berlingske
"Man kunne umiddelbart forvente en lettere sentimental tåreperser efter sådan en plotbeskrivelse, men Laszlo Nemes går den stik modsatte vej – han ønsker ikke vores medlidende tårer, han ønsker at fange os på et langt dybere plan dér langt inde i sindet, hvor frygten for verdens uudslettelige ondskab bor."

Jyllands-Posten
"...er et af de mest gribende dramaer, jeg kan mindes. Den sætter sig som en fokuseret mavepuster på sit publikum, og kræver hverken dine tårer eller sorg. Det kommer helt af sig selv."

Information
"’Sauls søn’ er en af den slags film, man bagefter ville ønske man ikke havde set, men samtidig ved man, at det nok er det vigtigste, man har gjort i lang tid. En nødvendig film, hvor fraværet af patos får filmen til at vokse ud af filmlærredet og ind i hovedet og kroppen på beskueren."

Ekstra Bladet
"...et fuldstændig uomgængeligt kunstværk, der ikke prøver at finde mening i det meningsløse."

B.T.
"Hvis du tror, at du har set den mest chokerende og hjerteskærende film om jødeforfølgelsen og holocaust, så har du ikke endnu set årets ungarske Oscarfavorit ' Sauls søn'."

Cinemazone
"Sauls søn er et uafrysteligt vidnesbyrd, men også et stort kunstværk og en filmisk milepæl."

Ekko
"... en af de mest overbevisende jeg-fortællinger i filmhistorien og den til dato stærkeste fiktionsfilm om den største forbrydelse mod menneskeheden."

Brugere

18/01-172016 Film med dansk biografpremiere. 23
Hermed mit bidrag om film jeg har set, med dansk biografpremiere fra 2016.

Jeg gennemgår dem kvartalsvis, og knytter en kommentar til dem alle - samt en rating ud af 10.

For hvert kvartal laver jeg desuden en Top 10 - og det hele slutter med en konklusion over hvilke 10 film jeg samlet mener var de bedste fra året.

I er selvfølgelig velkomne til at diskuterer mine valg - eller til at lave alternative lister. Jeg har ikke set alle film, så det ville være fedt at få at vide hvilke film jeg stadig har til gode.

17/12-16Man kan nærmest lugte de brændende lig.
For mig er der ingen tvivl, László Nemes mesterværk er årets film. Lige så grusom den er, lige så autentisk virkede den også på mig.

Jeg følte afmægtigheden som var langt ud over almindelig desperation. De mennesker var fanger i et mareridt, som var helt uden for fatteevne.

Midt i det hele finder Saul et glimt af menneskelighed, som han nærmest manisk prøver at holde fast på - at give en dreng en værdig og rigtig jødisk begravelse.

Det er i virkeligheden helt absurd, og sætter hans liv - og andres på spil konstant. Hvert øjeblik forventer man at nu bliver han opdaget, at nu slutter det.

Der er en enorm forskel på at have læst om KZ lejrene, og se de flimrende sorthvide film fra perioden - og ingen, selvom der har været mange store film om emnet, har formået at vise det kaos o...

26/04-16Helvede set indefra 1
Årets Oscar- og Golden Globe-vinder for bedste udenlandske film er en ufatteligt barsk sag. Saul er en ungarsk jøde, der i 1944 er fange i Auschwitz, hvor han er udkommanderet til én af de såkaldte specialkommandoer - de fanger, som blev sat til at rydde op efter massemordene. En dag ser Saul en dreng udånde som den sidste i gaskammeret, og han bliver besat af tanken om at give drengen en ordentlig begravelse.

"Sauls søn" bliver med rette hyldet for at give publikum en visualisering af Holocaust, som aldrig tidligere er set. Den debuterende forfatter-instruktør László Nemes fortæller hele filmen i frøperspektiv, stort set hele tiden med kameraet lige bag skulderen på Saul, og det betyder, at rædslerne konstant er til stede i periferien af billedet (og på lydsiden).

Og det er virke...

31/03-16- år 2015 - 6
Nuvel, her kommer listen

10. 'Cemetery of Splendor' (af Apichatpong Weerasethakul)

9. 'Steve Jobs' (af Danny Boyle)

8. 'Louder Than Bombs' (af Joachim Trier)

7. 'Perlemorsknappen' (af Patricio Guzmán)

6. 'Anomalisa' (af Charlie Kaufman & Duke Johnson)

5. 'Requiem for the American Dream' (han instruerede den ikke, men det er og bliver Chomskys film)

4. 'The Revenant' (af Alejandro González Iñárritu)

3. 'Montage of Heck' (af Brett Morgen)

2. 'Carol' (af Todd Haynes)

1. 'Sauls søn' (af László Nemes)

15/03-16Min søn 31
Små SPOILERS:

Oscarprisen gjorde, at denne film pludselig fik bredere udgivelse og jeg er glad for, at den kom forbi småbyer, hvor jeg bor. Filmen er blevet rost til skyerne som en forholdsvis original skildring af et ellers forslidt tema, holocaust. Levede filmen op til dens ry og de høje forventninger? Ja og lille nej.

Plusser. Først og fremmest er det en blændende teknisk bedrift. Skudt på 35mm film med en 40mm linse med utrolig lav dybdeskarphed, hvor fokus udelukkende er på hovedpersonen og vi som tilskuere, nemt kan træde i Sauls sko og abstrahere fra de rædsler, som foregår i baggrunden. Vi fornemmer dog stadig uhyrligheder omkring Saul, og vi chokeres, selvom vi egentlig ikke ser voldsomt mange ting blive udpenslet. Blændende kameraarbejde og lydarbejde, for den sags skyld...

02/03-16Alt det mørke vi ikke ser 2
Det her bliver strøtanker om årets indtil videre største biografoplevelse.

'Son of Saul' er det 21. århundredes svar på Elem Klimovs 'Gå og se'. Et lige så stilrent, lige så rystende, lige så originalt tænkt og udført filmdokument over dette kulsorte mareridtsindslag i menneskehedens historie.

Kontrasten mellem frodig grøn skov og kolde grå stenvægge vækker øjeblikkelige associationer til dokumentarmonstrummet 'Shoa' (som jeg engang har set fire timer af). Der er noget forbløffende rigtigt ved kameraets ikke kaotiske, ej heller afbalancerede slentren rundt i den labyrintiske kz-lejr, lige som lyset falder med naturalistisk uforudsigelighed. Fotografen skal have alverdens ros for sit arbejde på denne film - og det er farverne, der er genistregen.

Sauls ansigt er uforglemmeligt. S...

Fakta

Medvirkende
Saul Géza Röhrig
Abraham Levente Molnár
Oberkapo Biederman Urs Rechn
Feigenbaum Marcin Czarnik
Hirsch Amitai Kedar
Yankl Attila Fritz
Mietek Kamil Dobrowolski
Doktor Sándor Zsótér
Skægget mand Todd Charmont
Rabbiner Jerzy Walczak
Bag kameraet
Instruktion László Nemes
Produktion Gábor Rajna, Gábor Sipos
Manuskript László Nemes, Clara Royer
Fotografi Mátyás Erdély
Klip Matthieu Taponier
Scenografi László Rajk
Musik László Melis
Genrer og relationer
Genre Drama
Nøgleord 1940'erne, Anden verdenskrig, Koncentrationslejr
Premieredatoer
Biograf 25.02.2016
Øvrige oplysninger
Alternativ titel Son of Saul
Land Ungarn
Produktionsår 2015
Spilletid 107 min.
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Selskab Laokoon Filmgroup, Laokoon Film Arts
Biodistributør Camera Film

Se også...