Blandt mænd og får (Hrútar)

De to islandske brødre Gummi og Kiddi bor i samme dal med hver deres fåreflok, men har ikke talt sammen i 40 år. Da Kiddis bestand dratter omkuld af en dødelig sygdom, beslutter myndighederne at aflive alle dalens dyr for at undgå smittespredning. De stolte, stivnakkede brødre må bryde tavsheden og stå sammen, hvis de skal gøre sig håb om at redde deres dyr. © Scope

Produktionsår 2015
Genre Drama, Komedie
Instruktør Grímur Hákonarson
Medvirkende Sigurður Sigurjónsson, Theódór Júliusson, Charlotte Bøving, Jon Benonysson
Spilletid 93 min.
Biopremiere 21.04.2016
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
" Selv Islands berømte fagre lier, landskabets lange bakkestrøg, taler med i Sturla Brandth Grøvlens fotografering, som må have medvirket til at bringe filmen i Cannes-konkurrence og sikre den 5-6 andre festivalpriser. Men vigtigst er selvfølgelig filmens diskrete og menneskekloge afdækning af, hvordan så stærkt, ja, hadsk et modsætningsforhold mellem to brødre modsvares af en lige så dyb gensidig afhængighed."

Berlingske
"...er intet mindre end en moderne islandsk saga - født af fjeld og fåreuld og med et bankende hjerte for de mænd (og kvinder), den beskriver."

Jyllands-Posten
"I det hele taget er filmen typisk islandsk. Den udmelding kan sikkert få nogle til at rynke irriteret på næsen, fordi det vækker forestillingen om en fastlåst national identitet, som uundgåeligt indlejres i et kunstnerisk værk. Men "Blandt mænd og får" kunne ikke være blevet til andre steder end på den nordatlantiske ø."

Weekendavisen
"... en særlig film, især til slut, hvor dramaet blæser op i en snestorm, og brødrenes hengemte søskendekærlighed bliver sat på prøve. Alligevel bliver filmen lovlig mut, lidt entonet grå, den ene forknytte scene gentager den anden."

Information
"Der er bestemt en boblende kilde af humor under den flot filmede overflade, men den ligger finurligt i det usagte og visuelle frem for i fårede replikker."

Cinemazone
"... et sjældent stærk lille mesterværk – hvor den islandske natur, dyr og mennesker går op i en højere enhed."

Ekko
"... hæver sig over de andre gennem sin suveræne balance mellem sorthumoristisk parodi og et oprigtig kærligt portræt af to særlinge."

Brugere

04/06-16Får og mænd.
Den sidste islandske film jeg så var "Om heste og mænd" fra 2013, og det var en stor oplevelse, derfor var mine forventninger til "Blandt mænd og får" tårnhøje. Sammenligningen ligger lige for - ikke bare gennem de beslægtede titler, men også fordi vi i begge film befinder os i et sagaland, hvor mennesker og natur næsten smelter sammen til et.

De to ældre brødre og ungkarle, Kiddi og Gummi, er ikke alene brødre, de er også nærmeste naboer. Problemet er bare, at de ikke har været på talefod i 40 år. Kiddi har som den ældste overtaget slægtsgården, mens Gummi har bygget en ny avlsgård tæt ved. Begge lever de af fåreavl, men det er meget mere end et levebrød for dem, for begge brødre har investeret alle deres følelser i disse umælende dyr.
Årets store, tilbagevendende begivenhed er præm...

Fakta

Medvirkende
Gummi Sigurður Sigurjónsson
Kiddi Theódór Júliusson
Katrin Charlotte Bøving
Runólfur Jon Benonysson
Grímur Gunnar Jónsson
Sindri Þorleifur Einarsson
Bjarni Sveinn Ólafur Gunnarsson
Eygló Ingrid Jónsdóttir
Villi Jörundur Ragnarsson
Finnur Viktor Már Bjarnason
Bag kameraet
Instruktion Grímur Hákonarson
Produktion Grímar Jónsson
Manuskript Grímur Hákonarson
Fotografi Sturla Brandth Grøvlen
Klip Kristján Loðmfjörð
Scenografi Bjarni Massi
Musik Atli Orvarsson
Genrer og relationer
Genre Drama, Komedie
Nøgleord Brødre, Får, Island, Sygdom
Premieredatoer
Biograf 21.04.2016
Dvd 25.08.2016
Øvrige oplysninger
Alternativ titel Rams
Land Danmark, Norge, Island, Polen
Sprog Islandsk
Produktionsår 2015
Spilletid 93 min.
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Selskab Netop Films
Biodistributør Scanbox
Dvd-distributør Scanbox

Se også...