Markedets lov (La loi du marché)

Den 51-årige arbejdsløse Thierry Taugourdeau kæmper for at få tilværelsen til at hænge sammen. Han gennemgår adskillige ydmygende jobinterviews og nedværdigende kurser i sin desperate søgen efter arbejde. Efter mange måneder ansættes han endelig som sikkerhedsvagt i et indkøbscenter, hvilket til gengæld sætter hans moralske overbevisninger på prøve. © Scope

Produktionsår 2015
Genre Drama
Instruktør Stéphane Brizé
Medvirkende Vincent Lindon, Karine de Mirbeck, Matthieu Schaller, Yves Ory
Spilletid 93 min.
Biopremiere 05.05.2016
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"...men dokumentarisk kameraføring og næste klinisk neutralt - i mine øjne alt for snævert og udramatisk - registrerer Brizé først og fremmest virkningerne af (arbejds)markedets lov..."

Berlingske
"...står stærkt som protestdokument over tingenes tilstand. Og som en påmindelse om at se på sine medmennesker med mildere øjne – for alle bærer på en historie, alle har en kamp at kæmpe."

Weekendavisen
"Det er varm, fransk realisme, når den er allerbedst. En tilstandsrapport, der slutter som en social gyser, men også et nøgternt blik på en værdig mand, der alligevel ikke vil sælge sin sjæl."

Cinemazone
"Markedets lov er en stille vedkommende film, om kampen for værdighed, i en verden, hvor markedskræfterne har magten. Lad ikke den lidt tunge filmtitel afskrække nogen. Filmen er om mennesker eller rettere, mennesket overfor "systemet". Mere aktuel og nærværende kan det ikke være."

Ekko
"'Markedets lov' er ikke nogen stor film, og rigtig meget afhænger af Vincent Lindons evne til at lade indre, moralske kampe udspille sig i en mundvig. Filmen er Lindons, og den fremlægger nøgternt, også for nøgternt, hvad det vil sige at være arbejdsløs, hvad det vil sige pludselig at befinde sig for foden af bjerget uden en sten, hvor livet ikke længere giver mening."

Brugere

26/05-16Naiv kapitalismekritik
Fransk socialrealistisk drama, hvor vi i første halvdel følger hovedpersonen, efter han har mistet sit job og navigerer rundt i jobsøgning og det franske jobcentersystem. I anden halvdel har han fået job som butiksdetektiv i et stort varehus, hvor han skal holde øje med både kunder og kollegaer.

"Markedets lov" er, som titlen antyder, en film om det moderne arbejdsmarked og konsekvenserne af den profitorienterede markedsøkonomi. Forfatter-instruktør Stéphane Brizé benytter godt nok den distancerede, pseudodokumentariske fortællestil med fokus på realisme, som er så typisk for nutidens europæiske art cinema. Men ønsket om at problematisere den retning, som forholdet mellem arbejdsgivere og arbejdstagere har taget, er meget tydeligt.

Det fungerer nogenlunde i filmens første halvdel, ...

Fakta

Medvirkende
Thierry Taugourdeau Vincent Lindon
Thierrys kvinde Karine de Mirbeck
Thierrys søn Matthieu Schaller
Vejleder på jobcenter Yves Ory
Kollega Xavier Mathieu
Kollega Paul Portoleau
Kollega Pierre-Jean Feld
Kollega Philippe Vesco
Danselærer Noël Mairot
Bag kameraet
Instruktion Stéphane Brizé
Produktion Philip Boëffard, Christophe Rossignon
Manuskript Stéphane Brizé, Olivier Gorce
Fotografi Eric Dumont
Klip Anne Klotz
Scenografi Valérie Saradjian
Genrer og relationer
Genre Drama
Undergenre Socialrealisme
Nøgleord Arbejdsliv, Frankrig
Premieredatoer
Biograf 05.05.2016
Øvrige oplysninger
Alternativ titel The Measure of a Man
Land Frankrig
Sprog Fransk
Produktionsår 2015
Spilletid 93 min.
Trailer Eksternt site
Biodistributør Øst for Paradis

Se også...